Två personer står nära varandra framför en ljusgul vägg. Den ena har blont, axellångt hår och bär en svart tröja, medan den andra har kort, ljust hår och en grön skjorta under en mörk jacka. De verkar vara i en avslappnad miljö och tittar mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jakob Åkersten Brodén / TT

ArkDes nyöppnar – med menskoppar och bröstpumpar

Publicerad

Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, öppnar på nytt. Med nytänkande utställningar och fri entré hoppas man på fler besökare. Samtidigt har kulturministern tankar om att slå ihop ArkDes med Moderna museet.

ArkDes öppnar på nytt den 27 september efter renoveringar, och bjuder på entréavgiften hela hösten.

Förutom den stora permanenta utställningslokalen finns sju tillfälliga utställningar, däribland ”Designing motherhood” som tittar närmare på hur design påverkar mänsklig reproduktion med föremål som bland annat menskoppen och bröstmjölkspumpen.

Samtidigt har museet gjort om hela sin basutställning, som nu är uppdelad i tre delar: vision, utveckling och i bruk. Tanken är att varje del kommer att uppdateras kontinuerligt med material från samlingen.

Med satsningarna hoppas ArkDes nå nya besökare.

Kulturminister Parisa Liljestrand har dock tankar om att slå samman Arkdes med Moderna museet. Frågan är om ArkDes pånyttfödelse kan få ministern på andra tankar? I videon kan du se de nya lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.