Foto: Louise Bourgeois, Installationsvy, Maman (1999) vid Moderna Museets entré, januari 2015 © The Easton Foundation/BUS 2015. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Moderna Museet och ArkDes kan bli ett

Uppdaterad
Publicerad

Idag föreslår Kulturdepartementet att Moderna museet och Statens centrum för arkitektur, ArkDes, slås ihop till en myndighet.

I ett PM som Kulturnyheterna tagit del av undersöks och analyseras förutsättningarna för en sådan sammanslagning. Kulturdepartementet skriver att ”en sådan förändring bedöms även skapa fördelar för kompetensförhöjningen, större synlighet och högre kvalitet i utbudet”. 

Förslaget ligger just nu ute på remiss innan Regeringen ska tag i det. Enligt förslaget bedöms omorganisationen träda i kraft den 1 oktober.

Kerstin Brunnberg, som är tillförordnad överintendent på ArkDes, är positiv till förslaget.

– Jag tycker att det är ett välavvägt och bra förslag. Det kan ge en större kraft att lyfta designen, arkitekturen, och viktigt att betona, även samhällsutvecklingen, säger hon.

Moderna museets chef, Daniel Birnbaum, är överens med Kerstin Brunnberg om att förslagets grundidé är bra.

– Det är en spännande utmaning. Jag hoppas att det kan stärka ämnesområdena, arkitektur och form, säger Daniel Birnbaum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.