Artisterna hålls avskilda från varandra så långt som möjligt. Och avståndslarm tjuter så fort någon kommer för nära en annan. Det är ett par av de omfattande coronarestriktioner som Melodifestivalproduktionen infört för att kunna genomföra årets festival.
”Vi hade varsin taxi”
Men det var inte helt smärtfritt när artisterna anlände till Stockholm under veckan. Även om samtliga veckans artister lovordar försiktighetsåtgärderna så blev det också snabbt tydligt att en del inte fungerade i praktiken.
– Vi hade varsin taxi till stationen och sedan hade vi lite spridda platser på tåget också. Och när vi kom till Stockholm var det två taxibilar som vi blev uppdelade i, säger Kim Carlsson i Arvingarna.
– Vi har sagt till SVT att vi behöver inte ha detta. Det var faktiskt så på scenen också att vi skulle ha avstånd men det har vi också ändrat. Det är självklart att SVT vill vara övertydliga och att man får vara rädd om sig. Men oavsett om det är mello eller inte så träffas ju vi varje vecka, säger bandkollegan Casper Janebrink.
”Det blev ohållbart”
Flera artister påpekar att de där avståndslarmen tjuter nästan oavbrutet på Annexet. Men att det också kanske är ett tecken på att de behövs. För grupper som Arvingarna och Lillasyster blev det däremot omöjligt att ha larmen påslagna när de var tillsammans.
– Det piper hela tiden. Man hör det nästan inte längre. Men för oss är hela den här grejen så unik så vi anpassar oss bra rent överlag. Det här är så nytt och konstigt för oss oavsett, säger Martin Westerstrand i Lillasyster.
Efter påpekanden från bland annat Arvingarna så har Melodifestivalproduktionen däremot tänkt om.
– Vi har upptäckt att grupper som till exempel Arvingarna är mer som en familj och umgås mer som en familj. Så när de är tillsammans i sin loge så blev det ohållbart, säger Anette Brattström, projektledare på Melodifestivalen i Morgonstudion.
Hon fortsätter:
– Så där har vi omvärderat vår grund och sagt att de behöver betraktas som ett hushåll. Så Arvingarna är i vår kontext nu betraktat som ett hushåll.