Aubrey Plaza: ”Jag tror jag var svensk i ett tidigare liv”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska skådespelerskan Aubrey Plaza är en av gästerna på den årliga Bergmanveckan på Fårö. För “White Lotus”-stjärnan betyder besöket något speciellt.

– Att vara här är som en märklig Bergmandröm. Man känner hans närvaro på alla platserna här, säger hon.

På årets Bergmanvecka hyllas den oanständiga filmkonsten i samband med att filmklassikern “Sommaren med Monika” fyller 70 år. Filmfestivalen som startade 2004 är känd för att locka till sig stora internationella stjärnor och i år besöks den av skådespelerskan Aubrey Plaza.

Hon beskriver sig själv en stor beundrare av Ingmar Bergman. Att besöka Fårö och filmfestivalen i hans namn har hon sett fram emot länge – och även önskat i intervjuer.

– Jag såg “Det sjunde inseglet” under min filmutbildning och blev väldigt intresserad av hur han utforskar de här mörka ämnena. Jag älskar hans känslighet och “Scener ur ett äktenskap” förändrade mig.

Älskar mörk humor

Aubrey Plaza har uppmärksammats för sina roller i filmer och serier som “Parks and Recreation” och “Emily the Criminal” och “Ingrid Goes West”. 

Men mest känd är hon för sin roll som Harper i tv-serien ”The White Lotus”. Serien som handlar om lyxsemestrare på Sicilien har också gjort henne till något av ett internetfenomen, inte minst på grund av hennes humor, som enligt Plaza själv är mer svensk än amerikansk.  

– En sak jag älskar med Sverige är den mörka humorn. Ett allvar som jag förstår och kan relatera till. Svenskar flyr inte mörkret, säger hon och fortsätter:

– Jag har ingen svensk bakgrund men jag tror nog att jag var svensk i ett tidigare liv.

Vill göra film om Sverige

Som ung umgicks hon med svenska utbytesstudenter och blev tidigt intresserad av svensk kultur.

För några år sedan planerade hon och “The White Lotus”- regissören Mike White att göra en film om deras relation till Skandinavien. Projektet innebar att duon skulle spela sig själva och resa runt i Sverige, men på grund av pandemin lades filmprojektet på is. 

Trots det verkar hon inte ha släppt filmidén.  

– Jag har ju varit här många gånger så någonting måste komma ut ur mina skandinaviska erfarenheter. Det vore synd att inte göra något av det.

Se Aubrey Plaza prata mer om sin relation till Ingmar Bergman i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.