Australiens premiärminister: Jag lobbar för Assanges frigivning

Publicerad

Australiens premiärminister Anthony Albanese säger att han har legat på den amerikanska regeringen för att förmå den att lägga ner de rättsliga anklagelserna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange, skriver The Guardian.

Anthony Albanese har enligt egen utsago ”nyligen” haft möten med representanter för den amerikanska regeringen för att förmå dem att lägga ner fallet Julian Assange.

”Min hållning är tydlig och har varit tydlig i samtal med den amerikanska regeringen – att det är dags att det här får ett slut”, sade han i det australiska parlamentet under onsdagen.

Assange är australisk medborgare och sitter fängslad i England. I juni i år gav den dåvarande brittiska inrikesministern Priti Patel grönt ljus att lämna ut Assange till USA, ett beslut Assange överklagat.

”Farligt”

I USA kan han åtalas för att via Wikileaks ha publicerat hundratusentals läckta dokument om bland annat USA:s krig i Irak och Afghanistan.

Den 28 november gick de fem stora tidningarna The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel och El País ut och tog ställning för Assange – exakt tolv år efter att de publicerat delar av Assanges läckta material, skrev TT tidigare i veckan.

”Denna lagföring sätter ett farligt prejudikat och hotar att undergräva USA:s första grundlagstillägg och pressfriheten”, skrev det.

Julian Assange

Född 1971 i Townsville, Australien.

Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, som tillsammans med andra bröt sig in i Pentagons och Nasas datorsystem.

Var 2006 med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna lämnas och publiceras.

2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack i Irak där ett dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters, vilket fick enormt stor uppmärksamhet.

2010 släpptes också cirka 75 000 dokument om USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats.

2010 under ett besök i Sverige anhölls Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång riktat mot två kvinnor han träffat vid skilda tillfällen. Assange nekade till anklagelserna men vägrade inställa sig till förhör under sin tid i Sverige. Efter flera turer i Storbritannien tog han 2012 sin flykt till Ecuadors ambassad, som gav honom politisk asyl.

2016 släppte Wikileaks läckt e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj. Intrånget uppges ha genomförts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst.

2019 meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson att hon lägger ned förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt. De andra misstänkta brotten preskriberades tidigare.

2019 drog även Ecuador undan sin politiska asyl och Assange greps av brittisk polis.

I juni 2022 gav den dåvarande brittiska inrikesministern Priti Patel gav grönt ljus att lämna ut Assange till USA, ett beslut Assange överklagat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.