Google har kritiserat australiska lagförslaget.

Australien vill tvinga Facebook och Google att betala för nyhetsinnehåll

Publicerad

Ett lagförslag från den australiska regeringen kan tvinga Facebook och Google att betala för det nyhetsinnehåll som finns på IT-jättarnas plattformar, rapporterar AP News.

Lagförslaget har följts med stort intresse från omvärlden och kan ses som ett steg i att reglera IT-jättarnas starka ställning på nätet. Förslaget innebär att Google och Facebook tvingas att betala en del av sina annonspengar till lokala mediebolag.

I Frankrike har man redan kommit överens om att Google ska betala för journalistiskt material och nyhetsinnehåll. Och på EU-nivå diskuteras just nu hur olika lagförslag kan ge mer inblick i IT-jättarnas monopol.

Hotar att stänga ner sökfunktionen

Även om både Google och Facebook har råd att betala för de australiska nyheter som delas på deras plattformar, är man på företagen rädda för att lagförslaget ska leda till att liknade regleringar sprider sig internationell. Senast i januari hotade Google därför att stänga av sökfunktionen i Australien. Även Facebook har kritiserat lagförslaget och hotat med att blockera funktionen att dela och läsa nyheter på plattformen.

I oktober lanserade Google nyhetstjänsten News Showcase och för två veckor sedan blev den tillgänglig i Australien. Under måndagen kom uppgifter om att Australiens största nyhetsföretag Seven West Media ingått ett långsiktigt samarbete med Googles tjänst News Showcase.

Beslut kring lagförslaget kommer under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.