Filip Hammar och Fredrik Wikingsson flankerade av bandyspelarna Ahmed Hussein och Abdihakiin Mohamed. Nu ska deras dokumentär ”Trevligt folk” skickas till ambassader i 70 olika länder. Foto Björn Larsson Rosvall / TT.

Bandyfilmen ”Trevligt folk” skickas till 70 länder

Uppdaterad
Publicerad

Filmen har setts av 130.000 svenskar. Nu ska Filip Hammar och Fredrik Wikingssons dokumentär ”Trevligt folk” skickas ut till ambassader i 70 olika länder för att få bandyfilmen att inspirera internationellt.

”Trevligt folk” är dokumentärfilmen om de somaliska killarna i Borlänge som utan att någonsin ha stått på ett par skridskor startar ett bandylag. Målet är att på bara sju månader ta sig till bandy-VM i Ryssland.

– Vi ville göra en positiv film om integration, en film som visar att det kan fungera bra, säger regissören Karin af Klintberg i ett pressmeddelande. Så många skildringar om integration är negativa och därför är extra viktigt att visa en glad berättelse.

”En fantastisk resa”

Filmen har bland annat vunnit pris vid filmfestivalen i Hamburg och visats i både riksdagen och i svenska skolor som ett gott exempel på integration. Nu vill Svenska Institutet i samarbete med Teskedsorden försöka få filmen att inspirera även internationellt. ”Trevligt folk” ska skickas till 110 svenska ambassader och generalkonsulat i över 70 länder.

– Den här filmen har verkligen varit en fantastisk resa. Från de första vingliga stegen på isen i en ishall i Borlänge till att bli något större än vi någonsin kunnat tro, säger Fredrik Wikingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.