Gabrielle de Bourg tipsar om sina tre bästa b-filmer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gabrielle de Bourg tipsa om sina tre bästa b-filmer. Foto: SVT/Full moon features/Mill creek entertainment

Barbenheimer blir b-film: ”Känns krystat”

Uppdaterad
Publicerad

När Barbie och Oppenheimer hade biopremiär i somras blev det en grej att se båda filmerna under samma dag, vilket kallades att ”göra en barbenheimer”. Nu har uttrycket fått eget liv. Det kommer nämligen en b-film vid namn ”Barbenheimer” som ska handla om sexiga barbies som tillverkar en atombomb, meddelar amerikanska b-filmsbolaget Full moon features.

Filmen ska börja spelas in i höst och förväntas ha premiär på Amazon prime till jul, rapporterar filmsajten Joblo. Filmen ska handla om sexiga barbiedockor som tillverkar en atombomb för att spränga patriarkatet.

– Man vill ta tillvara att det här är i ropet. Som många b-filmer ska det gå snabbt och vara lite kul, säger kulturskribenten Gabrielle de Bourg i Morgonstudion.

Barbie

Hon tror dock att hypen kan utebli.

– Jag känner att det är lite cyniskt, man vill ta tillvara ett internetmeme och de lever ju inte så länge. Det känns lite krystat. Filmen kommer att komma ut, skrivas lite om på sociala medier och sen rinna ut i sanden.

B-filmer redan på 40-talet

Uttrycket ”b-film” kan spåras tillbaka till 40- och 50-talen.

– Då fick biografer köpa in biofilmer i par, man hade storfilmen som var a-filmen och fick med en b-sida med b-filmen, säger Gabrielle de Bourg.

B-filmer är oftast inte filmer som floppat utan är tänkta att vara lite roliga och dåliga.

– Det är billiga filmer som görs snabbt där filmskaparna kan göra lite vad de vill. Filmerna är ofta taffliga, fokuserar på sex och våld, och kan vara lite härliga.

Se Gabrielle de Bourgs tre bästa b-filmer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barbie

Mer i ämnet