Erik af Klint, ordförande i stiftelsen som förvaltar Hilma af Klints verk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ville Erik af Klint avsätta styrelsen? Se Kulturnyheternas intervju från 12 mars 2025. Foto: SVT

Erik af Klint får inte avsätta Hilma af Klint-styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Hilma af Klint-stiftelsens ordförande Erik af Klint ville avsätta den övriga styrelsen som enligt honom försökte sälja delar av Hilma Af Klints målningar till ett galleri i New York. Stockholms tingsrätt har nu avslagit hans begäran.

Den infekterade konflikten kring stiftelsen som förvaltar nationalklenoden Hilma af Klints konst har nu delvis avgjorts i Stockholms tingsrätt. I januari försökte stiftelsens ordförande Erik af Klint avsätta den övriga styrelsen.

Men nu säger tingsrätten nej, enligt Erik af Klint.

”Först blev jag besviken, sen blev jag arg, sen kom jag ihåg att Gud tillåtit detta”, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Resten av styrelsen, som består av medlemmar från antroposofiska föreningen – har därmed vunnit en delseger i den segdragna konflikten kring hur Hilma af Klints konst ska förvaltas.

”Beslutet kom som en lättnad, även om det var väntat. Nu infinner sig viss arbetsro inför den fortsatta processen, som majoriteten ser med tillförsikt på. Majoriteten anser att ordförandens anklagelser är grundlösa och absurda”, skriver en företrädare för styrelsen i en mejlkommentar till Kulturnyheterna.

Kommersialisering av konsten

Erik af Klint som är släktens representant i styrelsen menar att majoriteten vill kommersialisera Hilmas ”andliga konst”. De menar dock att detta inte stämmer.

Konflikten handlar också om att Erik af Klint motsätter att Hilma af Klints verk visas offentligt. Övriga styrelsen menar att han övertolkat stadgarna som säger att verken enbart ska visas ”andligt sökande”.

Se mer om bakgrunden till konflikten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.