Gäddor, trutar och lodjur slukar varandra i barnboken ”Alla äter alla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter samarbeten med barnbokslegendaren Barbro Lindgren är illustratören Aron Landahl tillbaka med ”Alla äter alla” – en rikt illustrerad barnbok om svensk natur och fauna. SVT har träffat Uppsala-författaren för ett samtal om hur man gör näringskedjan till en spänningsroman för de minsta.

Den svenska naturen har alltid fascinerat Aron Landahl. Från uppväxtens memorerande av Gotlands växter, fåglar och djur, till biologistudierna och jobbet som naturguide.

– Allt det fick sitt ultimata utlopp i den här boken, säger Aron Landahl till SVT.

– Naturkunskap, framställt som en sagobok, fångar mitt intresse väldigt väl. Naturen är så väldigt fascinerande.

Omslaget till ”Alla äter alla” har ett hål som visar bokens första illustration. En sorts hommage till Tove Janssons klassiker ”Hur gick det sen?”. Foto: Rabén & Sjögren förlag

Baserad på verkliga händelser

I ”Alla äter alla” skildrar varje uppslag ett djur som äter upp ett annat, från mygga till trollslända, från groda till snok, och vidare i en cirkulär bildberättelse som skildrar näringskedjan. Idén kom från en av Aron Landahls egna naturupplevelser, när han hörde ett plötsligt prassel bland löven på en skogspromenad:

– Det var en ödla som höll på att äta upp en spindel, benen som stack ut ur mungiporna sprattlade fortfarande.

Aron Landahl slogs av att lövprasslet från spindelns ben skulle kunna locka till sig en hungrig fågel, och han fick idén till att teckna en bildberättelse om näringskedjan.

– Att se ett djur ge sig på ett annat, och äta upp det, är en speciell känsla. Jag ville ta fasta på den i boken.

Inspirerad av Hans Arnold

Aron Landahls akrylmålningar har en säregen stil, en sorts skolplansch-estetik som möter lekfull naivism och ett stundtals mörkt bildspråk. Mysrysarmästaren Hans Arnold är en förebild, och Aron har flera av tecknarens gamla färgpennor hemma. 

Aron Landahl leker med anatomin och proportionerna i sina illustrationer, för att förstärka dramatiken i djurens kamp. Det skapar en sagoliknande estetik som är på samma gång realistisk och fantasifull. Foto: Per Nilsson/SVT

Trots att ”Alla äter alla” berör döden har avsikten inte varit att skriva en skrämmande bok, enligt författaren själv.

– Jag tror att det delvis kan finnas en överdriven ängslighet i vad barn ska bli rädda för. Om man antyder ett hot kan det nog skapa en större rädsla, än om man faktiskt möter det direkt. Att inte väja för det tror jag är bra.

– Jag vill att den dominerande känslan från ”Alla äter alla” ska vara att naturen är häftig, och att det ska kännas spännande att upptäcka mer. Det är min förhoppning.

Om författaren:

38-årige illustratören och författaren Aron Landahl är uppvuxen i Visby och lever idag i Uppsala. Han debuterade 2019 med barnboken ”Dropp dropp”, en mysrysare om ett mystiskt blodspår som visar sig vara hallonsaft.

Sedan debuten har Aron Landahl även samarbetat med Barbro Lindgren i sagoböckerna ”Titta Rödluvan” (2020) och ”Titta Lill-Hans” (2022). 

Han har också illustrerat kortspelet ”Sveriges insekter” (2016) och arbetat som naturguide och med ringmärkning av vitkindade gäss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.