Lilla huset. Blåa dörren. Ska vi gå och hälsa på?
Är du småbarnsförälder kan du antagligen recitera ”Knacka på” i sömnen. Konceptet i Anna-Clara Tidholms interaktiva barnbok är lika enkelt som genialt. Även de minsta fattar att man kan knacka på dörrarna i boken för att se vad som händer på nästa sida.
– När jag gjorde boken tänkte jag inte riktigt på målgruppen. Jag tänkte bara att den skulle ha lite text och ingen handling. Men sedan visade det sig att den fungerade för jättesmå barn, typ nio månader. Jag visste inte att så små barn ens kunde förstå en bok, säger Anna-Clara Tidholm.
Toppar fortfarande listor
30 år efter att boken kom ut toppar den fortfarande ofta försäljningslistorna för barnböcker. År 2019 och 2018 var den Sveriges mest sålda barnbok och förra året låg den på plats fyra, enligt statistik från Svensk bokhandel. Totalt har boken sålt i över en miljon exemplar. Flera regioner använder den i sin läsfrämjande verksamhet och delar ut den som bokgåva till förstagångsföräldrar.
Lotta Lindeblad är kulturpedagog på Borås stadsbibliotek, där man dedikerat en hel avdelning till ”Knacka på”, och inrett de olika rummen efter sidorna i boken. Bibliotekets lässtunder för små barn inleds ofta med högläsning ur Knacka på.
– Den fungerar för så många åldrar. Texten är rytmisk, barn lockas av språket i den och av överraskningsmomentet. Att komma in och se vad som finns bakom de olika dörrarna. Det är häftigt att en bok kan hålla i så många år, säger hon.
Gjort fler böcker i samma stil
Anna-Clara Tidholm är en av Sveriges mest kända barnboksförfattare och har gett ut en mängd barnböcker. Efter att ”Knacka på” kom ut så fortsatte hon att skapa bilderböcker för de yngsta i samma stil, till exempel ”Ut och gå”, ”Varför då” och ”Hitta på”.
– Jag tyckte inte att det fanns så mycket böcker för små barn. Det där tyckte jag var jätteintressant, hur de tog till sig böcker var som en upptäckt för mig, säger hon.