Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den lilla figuren Dim vill desperat få vara ifred. Se Maria Nilsson Thore berätta om ”Hur mår Dim?”, och högläsa ur boken. Foto: Andreas Idén

Barnboken ”Hur mår Dim?” fångar behovet av lugn och ro

Uppdaterad
Publicerad

Maria Nilsson Thore är en av våra mest lästa, samtida barnboksförfattare. I sin nya bok ”Hur mår Dim?” skildrar hon längtan efter en lugn, vilsam plats – och det läkande värdet som finns där.

Den lilla figuren Dim är överväldigad av skogens surrande insekter och tjattrande fåglar. Han rusar iväg, jagad och jäktad, på jakt efter en stunds lugn och ro. Kan skogstjärnen rädda honom?

Dim och hans vän Lummer dök för första gången upp 2017 i ”Vem ser Dim?”. Den päronformade filuren är målad i akvarell med ljusa färger och långa, mjuka penseldrag – en distinkt stil som blivit Maria Nilsson Thores signum.

Barn- och ungdomslitteratur

Det finns ett släktskap i hennes figurer, och precis som i hennes tidigare böcker är det de stora, detaljrika bilderna som står för mycket i berättelsen.

– Tecknande är ett språk för mig, att prata utan ord. Boken kom ur en längtan i mig efter en tyst och viktlös plats, säger hon.

Ogillar pekpinnar

För en stressad småbarnsförälder är den längtan lätt att relatera till. Men för många barn kan behovet av ro vara svårare att både förstå och formulera.

Maria Nilsson Thores berättelser borrar ofta i den sortens känslor och dilemman som små barn möter. Färgglada fabler om självupptagna hamstrar, filosofiska fåglar och oroliga geparder. Sensmoraler finns ibland, men det estetiska och lekfulla står i centrum.

– Som människa tycker jag inte om pekpinnar överhuvudtaget. Jag tycker det är sorgligt att det är så mycket av det i både barnlitteraturen och livet, säger Maria Nilsson Thore.

Dras till det mjuka

Om pedagogik ställd mot fantasi är en klassisk konflikt inom barnlitteratur, är det lyckliga slutet en annan. Här väljer Thore tydligt i det ljusa, såväl illustrationer som berättelser är präglade av en stark värme – något hon själv är lite kluven till.

- Jag önskar att jag tog i lite mer, gjorde tydligare motstånd mot det. Det får gärna skava på resans gång, men jag har en stark önskan om att det ska mjukna på slutet.

Varför är det så?

– Jag har nog svårt att släppa bilderna innan de är utfyllda och trygga. Jag har inte analyserat det, men jag kan inte få ur mig något konstruerat.

– Jag tror att barnböcker kommer ur upphovspersonen, och sån här är då tydligen jag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Nilsson Thore har skrivit 34 barnböcker under 20 års tid. Se henne visa upp sina tre favoriter. Foto: Andreas Idén

Maria nilsson thore

Illustratören och författaren Maria Nilsson Thore, född 1975, har varit verksam sedan 2001 och har publicerat 34 barnböcker under eget namn.

Som illustratör har hon arbetat tillsammans med bland andra Astrid Lindgren, Lotta Olsson och Charlotta Lannebo.

Hon har nominerats till Augustpriset för ”Petras prick” och ”Konstiga djur”, den senare tillsammans med Lotta Olsson.

2023 tilldelades hon Förskolebarnens litteraturpris för ”Chinos tjocka kinder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn- och ungdomslitteratur

Mer i ämnet