Se intervjun med Harri Shanahan, regissören bakom dokumentären Rebel Dykes. Foto: Pressbild

Aktivism, punk och bdsm – ny film om 80-talets hårdaste queergrupp

Publicerad

80-talets mest hårdnackade queerkultur fanns i London. I dokumentärfilmen Rebel Dykes berättas historien om ett gäng unga lesbiska kvinnor som ägnade sig åt aktivism, punk och bdsm.

Rebel Dykes inleder årets upplaga av filmfestivalen Cinema Queer, som arrangeras i Stockholm – och digitalt.

Regissören Harri Shanahan berättar om en grupp kvinnor som sökte sig till London under 80-talet startade något som kom att bli en subkulturell rebellrörelse.

De kämpade emot Margret Thatchers politik, emot homofoba våldsverkare och för rätten att få älska den du vill.

The Rebel Dykes arrangerade bdsm-klubbar med piskor och gyttjebrottning, startade MC-gäng och genomförde en anti-Thatcherkupp i BBC:s direktsändning.

– Jag blev inspirerad av deras kreativitet och mod och att de... får jag svära? De brydde sig inte ett jävla skit om någonting, säger Harri Shanahan.

Skapat ett nytt arkiv

Allteftersom åren gått har gruppen fallit i glömska. För Harri Shanahan och hennes kollegor har det varit en utmaning att samla ihop de filmer, bilder och affischer som behövts för att göra en film.

– De här kvinnorna var mer intresserade av att göra saker och ha kul på klubbar och under gatuprotester. De vill göra saker och dokumenterade inte sig själva så mycket.

Man har efterlyst material i Facebook-grupper och rotat i lådor hemma hos tidigare Rebel Dykes-medlemmar.

De fynd som gjorts har, utöver filmen, bidragit till att bygga ett ordentligt arkiv över den radikala brittiska queerrörelsen under 80- och 90-talet.

– Det har funnits väldigt lite att se och läsa om den här rörelsen tidigare. Vi har i princip skapat ett nytt arkiv.

Här visas Rebel Dykes i höst

Stockholm 4 oktober

Malmö 7 oktober

Örebro 21 oktober

Boden 30 Oktober

Uppsala 11 november

Umeå 24 – 28 november

Göteborg (inget datum klart)

Källa: Cinema Queer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.