Konserthus satsar på klimatet: ”Många väljer redan nu att ta tåget”

Uppdaterad
Publicerad

Behöver konsten bry sig om klimatet? Den frågan har diskuterats under Almedalsveckan med anledning av den debatt som växt fram inom musikbranschen efter att Helsingborgs konserthus meddelat de kommer prioritera artister som skippar flyget. Ett beslut som togs av miljöskäl och som har fått blandad kritik. 

Helsingborgs konserthus och symfoniorkester kommer från och med säsongen 2020/2021 prioritera artister och dirigenter som kan ta sig till konserthuset med andra färdmedel än flyg. Ett beslut som togs av miljöskäl och både har risats och rosats.

– Det var en solist som kom resande till oss med tåg och han frågade oss vad vi gör för att kompensera för alla artister vi flyger in från hela världen på veckobasis. Det blev en tankeställare för oss, säger Fredrik Österling, konserthuschef i Helsingborg, till Kulturnyheterna. 

Klimat

Finns ingen större mångfald

En del av kritiken mot initiativet är att det skulle hämma mångfalden. Finns det risk för det? 

– Nej, jag tror inte det. Det här är en värld som i sig inte har förändrats särskilt mycket de senaste hundra åren, det finns ingen större mångfald att tala om i symfoniorkestervärlden därför att musiken är densamma på de flesta ställen i dag. Men när det handlar om att få in musiker, dirigenter och solister från andra länder så ser jag inte att det är hotat ett dugg. Många väljer redan nu att ta tåget.

Hur kommer beslutet inverka på vad som syns och hörs på era scener? 

– Repertoarmässigt behöver vi egentligen inte ändra på någonting. Vi väljer att ta det här som ett tillfälle att reflektera över vilka andra slentrianmässiga val vi gör. Som att fundera på om vi verkligen måste göra Beethoven igen eller om vi istället kan hitta en annan väg att gå, säger Fredrik Österling.

Skulle gynna artistlivet

Enligt sopranen Henriikka Gröndahl skulle artistlivet gynnas om fler institutioner tog efter Helsingborgs konserthus initiativ att använda sig av lokala förmågor i större utsträckning

– Vi har en fantastiskt hög kvalitet i Sverige på artister som absolut skulle gynnas av att arbeta närmare hemmet i längre perioder. Sedan tycker jag inte att det ena behöver utesluta det andra, säger Henriikka Gröndahl till Kulturnyheterna.

– Vi kan inte nöja oss med att allt som finns i Sverige är gott nog. Vi hungrar efter artisterna som är exceptionella, vi hungrar efter kunskapen som finns utomlands. Det kulturella utbytet är väldigt viktigt men man måste tänka lite djupare kring hur man gör det.

Miljöfrågan i musikbranschen har varit fokus för debatt också under politikerveckan i Almedalen. Några av de förslag som lyfts är att effektivisera turnéplaner och turnera längs tåglinjer men också att låta kulturella utbyten ta längre tid. Till exempel skulle man kunna låta gäststartister stanna på samma plats under en längre period.  

”Behövs inga pekpinnar”

Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet, beskriver det som en fråga med många dimensioner.  

– Jag tror inte att det behövs några pekpinnar från politiken och tjänstemännen. Det här sker ändå. Samtidigt, om det kommer in fler goda initiativ till oss, till exempel intelligentare turnéer, kanske vi kommer att beakta det på ett nytt sätt. Nu är diskussionen så påtaglig och klimatfrågan är stor för oss alla för framtiden, säger Staffan Forssell till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet