En person med lång hår står framför en gammal träport som har ett stort ”EXIT”-tecken målat på sig. Porten är delvis täckt av graffiti. Bakgrunden visar en vägg med flera affischer för evenemang i Berlin, vilket ger en urban känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter träffar technopionjären som berättar om Berlins hotade klubbar: ”Demokrati uppstår och kan växa i technoklubbar”. Foto: SVT

Berlins klubbar stänger: ”Kostnaderna går inte ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år utsågs Berlins technoscen till ett av landets immateriella kulturarv. Trots erkännandet uppger nu nära hälften av stadens klubbar att de överväger att stänga ner inom det närmsta året.

– Alla kostnader stiger och för vissa går det inte ihop längre, säger Dimitri Hegemann, en av Berlins nattklubbspionjärer.

I Berlin kallas det för clubsterben, eller klubbdöden. Nattlivet som länge har kännetecknat staden och fungerat som dragplåster för turister hotas nu att gå i graven.

I en ny rapport från organisationen Club Commission uppger 46 procent av Berlins nattklubbar att de överväger att stänga inom de närmsta tolv månaderna.

För nattklubben Wilden Renate har klubbdöden redan anlänt. I augusti meddelades att de efter 22 år kommer stänga. Orsaken är att de inte kan hålla sig ajour med det nya hyreskontraktet. En månad senare meddelade även klubben Watergate att festerna upphör vid årsskiftet.

– Vi har haft problem sen storfinansen kom in i staden. Efter coronapandemin, men även före, steg hyrorna ytterligare, säger Dimitri Hegemann som 1991 öppnade det som nu är en av Berlins äldsta klubbar: Tresor.

– Alla kostnader stiger och för vissa går det inte ihop längre, säger han till Kulturnyheterna.

Förändrade Berlins DNA

Dimitri Hegemann beskriver techno som ”ljudet av återföreningen”. Efter att muren föll 1989 stod lokaler tomma och redo att fyllas med liv. Dit sökte sig inte bara unga människor, utan även ett nytt ljud, från Michigan, Detroit: Techno.

– Det var något som hjälpte staden att växte. Stadens DNA förändrades helt, säger Dimitri Hegemann.

Techno har sedan dess ljudsatt Berlinnätterna och i våras utsågs scenen till ett av Tysklands immateriella kulturarv.

– Det är ett stort erkännande för det vi har jobbat för under de senaste tre decennierna. Men om det verkligen kommer att hjälpa oss, det vet jag inte, säger Dimitri Hegemann.

Motorvägsbygge hotar klubbscenen

I en halvmåne genom Berlin löper motorvägen A100. Vägen byggdes i Västberlin och tanken var att den skulle expandera till en cirkel efter att muren föll. Men leden stoppades då den ansågs medföra hälsorisker.

Nu finns det åter planer på att bygga ut motorvägen och om förslaget går igenom kommer ett 20-tal kulturella mötesplatser att tvingas stänga, bland annat klubbar som About Blank, Else och Ost.

Nattklubbsägaren Dimitri Hegemann har sett hur technoscenen sytt ihop en tidigare delad stad och han tycker att politiker måste värna om nattlivet.

– Demokrati uppstår och kan växa i technoklubbar. Politiker borde se det och ansvara för att hålla dem vid liv. Så länge de gör det är demokratin i säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.