Beslut om scenkonstpensioner väcker förvirring

Publicerad

Igår meddelade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) att hon bringat ordning i de trassliga pensionerna inom scenkonstområdet. Men frågorna hopar sig: Är regeringens förslag verkligen en lösning? 

– Man kan tycka att det borde ha gått fortare, men vi löser den här frågan nu, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i dagens interpellationsdebatt i Riksdagen. 

Diskussionen om scenkonstpensionerna har pågått i många år och igår presenterades ett regeringsbeslut i frågan. 

I stora drag ska pengar, på sikt, flyttas från pensionspotten till vad som kallas för karriärsväxlingar och kvalitetsförsäkringar. Samtidigt blir pensionsåldern 65 år för samtliga yrkeskategorier.

”Pinsamt att det inte är löst ännu”

Ett glädjebesked, meddelade kulturministern. Men hennes beslut har väckt förvirring både i branschen och hos oppositionspolitikerna. 

– Vi behöver veta mer om hur man går vidare nu, för det saknas ju en del delar. Till exempel om resurserna kommer att vara tillräckliga och vad menar man med kvalitetsstärkningar, säger riksdagsledamoten Tina Ehn (MP), som deltog i interpellationsdebatten. 

– Jag tycker att det är viktigt att driva på den här frågan. Det är pinsamt att den inte är löst ännu, fortsätter hon. 

Socialdemokaterna efterlyser ett mer konkret beslut

Riksdagsledamoten Agneta Gille (S), som också deltog i debatten, tror på karriärsväxlingar men hade hoppats på ett mer konkret och lugnande besked från ministern. 

– Det är för lite, för otydligt och för snävt, säger hon. 

Enligt beslutet avsätts 210 miljoner kronor för pensioner, 30 miljoner till omskolning och 90 miljoner till kvalitetssatsningar nästa år. Vad det innebär i detalj är upp till arbetsgivare och fack att förhandla.

– Det är klart att det finns en del diskussioner kvar men det gäller inte pengarna. Ramen är klar. Sedan är det upp till parterna att gå ner på individnivå, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.