Nationalmuseum, på Blasieholmen i Stockholm, har i avtalet förbundit sig att ”skapa ett positivt intryck” av BMW för allmänheten och att inte kritisera bilmärket, det har Svenska Dagbladet avslöjat.
Men nu ska avtalet skrivas om.
– Vi har stämt av sen den här frågan lyftes med BMW om vi är överens om att den här skrivningen är kanske lite väl hårdragen och vi ska se över den under veckan som kommer och göra den tydligare, så att den är bekvämare för båda parter, så den kommer inte att stå kvar, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum, till Sveriges Radio.
Berndt Arell backar
Berndt Arell som är överintendent på museet har tidigare sagt att han inte ser skrivelsen som något problem och säger till SvD att sponsringsavtal ser likadana ut för alla kulturinstitutioner.
På frågan om Nationalmuseets förtroende kan rubbas i och med avtalet så svarar Arell att han inte vet och att flera andra museer och jobbar med bilmärken.
Men nu backar alltså Berndt Arell och säger att avtalet ska ses över.
Kan bryta mot regeringsformen
Avtalet slöts förra året och Nationalmuseum förbjuds att uttrycka sig nedsättande om BMW även efter det att avtalet löpt ut. Som motprestation skulle det statliga museet få en okänd summa pengar och ett antal bilar.
Flera experter som Svenska Dagbladet har pratat med menar att avtalet kan bryta mot regeringsformen som säger att förvaltningsmyndigheter ska verka för saklighet och opartiskhet.