• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den kontroversiella autism-boken finns att låna som e-bok på femton svenska bibliotek. Foto: TT

Kontroversiell autism-bok finns att låna på svenska bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella boken som hävdar att autism går att bota med klordioxid säljs inte längre av Adlibris och Bokus. Samtidigt finns den fortfarande att låna på fjorton svenska bibliotek. Bibliotekscheferna som Kulturnyheterna varit i kontakt med menar att det ska mycket till för att en bok ska tas bort. Malmö stadsbibliotek fattade dock beslut under torsdagen att ta bort boken ur sitt sortiment.

Att mata sitt barn med blekmedlet klordioxid – det är ett av sätten att ”bota” autism enligt boken Healing the symptoms known as autism. Metoden är mycket hälsofarlig och kan orsaka allt från kräkningar till svår uttorkning, enligt amerikanska tidningen Wired.

Boken har nyligen tagits bort ur de svenska bokförsäljarna Adlibris och Bokus sortiment. Samtidigt går den att låna som e-bok på fjorton svenska bibliotek.

”Det mesta måste finnas”

Ett av de bibliotek som haft boken i sitt sortiment är Malmö Stadsbibliotek, där Torbjörn Nilsson arbetar som stadsbibliotekarie. Han tycker att frågan om huruvida boken ska finnas till utlåning på biblioteket är komplicerad.

– Det är problematiskt om det finns handböcker eller faktaböcker som inte är korrekta eller som kanske till och med är direkt farliga. Den typen av böcker ska vara relevanta, säger han.

Samtidigt betonar han att biblioteken är en skattefinansierad institution som ska ge medborgarna lika tillgång till information och akta sig för att censurera. Något som styrks av bibliotekslagen.

– Det mesta måste finnas, men det finns en gräns. Man får väga nyttan mot skadan, säger Torbjörn Nilsson.

Ingen kontroll av enskilda titlar

Att boken finns tillgänglig just som e-bok hos biblioteken, gör det hela ännu mer komplicerat, menar han.

– Är det böcker man har i biblioteket så har man möjlighet att ge extra information. Det är stor skillnad på om boken står på en barnavdelning eller på den medicinska avdelningen till exempel.

Under torsdagen tog Malmö bibliotek beslut att plocka bort boken ur sitt e-boksbestånd.

”Orsaken är att den är ovetenskaplig, farlig för hälsan men också att den kan upplevas som kränkande för personer med autism och personer i dess närhet”, skriver Torbjörn Nilsson i ett uppföljande meddelande till Kulturnyheterna. Enligt honom kommer boken från och med imorgon, fredag, inte längre finnas tillgänglig att låna.

Olof Berge-Kleber är bibliotekschef i Borås. Enligt honom blir alla e-böcker under ett visst pris som biblioteket bestämt tillgängliga för låntagarna. Någon kontroll av enskilda titlar förekommer inte. Healing the symptoms known as autism är inte en bok han hade köpt in som fysisk utgåva. Ändå kommer han inte att ta bort den ur e-bokskatalogen.

”Vi ska inte censurera”

Att bibliotek tar bort böcker är ”definitivt ett demokratiproblem”, menar Olof Berge-Kleber. Då föredrar han att biblioteket ordnar informativa programpunkter kring boken, som en öppen samtalskväll med relevanta gäster.

– Vi ska inte censurera. Om det är direkt hälsofarligt så är det ett gränsfall. Men det är en jättesvår fråga, säger han och fortsätter:

– Att ta bort en bok från ett bibliotek är sällan bra, om vi säger så. Då tror jag snarare att vi skulle magasinera den. Det är ett sätt att osynliggöra boken. Vill man ha den, då tar vi fram den. Hade vi haft den som fysisk bok så hade det varit lätt. Med e-böcker är det mycket svårare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.