I mars 2021 infördes lagen om tillträdesförbud till butiker. Regeringen meddelade nyligen att man vill utöka förbudet till att även gälla bibliotek och simhallar från och med den 1 juli 2022.
Förslaget innebär att åklagare, på begäran av biblioteken, kan fatta beslut om att porta personer som begår brott som skadegörelse, trakasserier eller stöld i bibliotekets lokaler.
– Förbudet i butiker har tillämpats i ganska hög utsträckning faktiskt. Fungerar det i butiker så bör det väl också fungera i de här andra miljöerna, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Cheferna för stadsbiblioteken är skeptiska
Kulturnyheterna har frågat cheferna (elva stycken) för stadsbiblioteken i landets tio största tätorter om de tror att tillträdesförbudet kommer att bli ett effektivt hjälpmedel på deras bibliotek
Åtta chefer svarar nej, eller att man har svårt att se hur den nya lagen ska kunna minska ordningsstörningar.
Bibliotekscheferna i Helsingborg och Västerås vill inte sia om framtiden. Bara en av elva chefer svarar ja.
”Ja, men i kombination med samverkande förebyggande insatser som till exempel via Socialförvaltningen”, skriver Frida Christoffersson, chef för biblioteken i Jönköping.
”Polisiär roll”
Flera chefer tycker att tillträdesförbudet går stick i stäv mot bibliotekslagen.
– Folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla. Bibliotek är en demokratisk rättighet precis som rösträtten. Bibliotekens roll i samhället kommer att förändras mot kontrollerande och polisiär. Inte alls bra, säger Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö.
Mohammed Mekrami, bibliotekschef i Uppsala, tycker att förslaget är missriktat.
– Bättre vore att samhället gemensamt lägger resurser på att lösa grundproblematiken istället för att skjuta ifrån sig utmaningarna till någon annan närliggande verksamhet eller lokal.
Redan i dag har biblioteken möjlighet att avvisa besökare som stör ordningen. Men flera chefer befarar praktiska problem med att porta besökare under en längre tid.
– I Stockholm finns det mer än 40 bibliotek. Om var och en av dessa skall införa system för att kontrollera människor som passerar in och avvisar personer med tillträdesförbud likt det som finns för idrottsarenor kommer det krävas omfattande resurser. De resurserna måste sättas i relation till omfattning av ordningsstörningar, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.
”Vi tvingar inte någon”
Justitieminister Morgan Johansson ser inte att det krävs ökade resurser till biblioteken för att de ska kunna använda tillträdesförbudet.
– Jag tror inte det behövs. Det här är inget vi tvingar något bibliotek att göra, men har man ett behov ska möjligheten finnas.
Kommer ett tillträdesförbud gälla på alla bibliotek inom en kommun?
– Det får kommunen bestämma själv.
Enkäten gick ut till cheferna för följande stadsbibliotek
Stockholm
Malmö
Göteborg
Västerås
Uppsala
Sollentuna / Upplands Väsby
Helsingborg
Linköping
Örebro
Jönköping
Tillträdesförbudet föreslås gälla under ett år och kan därefter förlängas. Den som trots allt återvänder till biblioteket kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.