Tillträdesförbudet gäller idag i butiker.
Lagen började gälla den 1 mars 2021 och gör det möjligt att förbjuda personer att gå in i en butik om det finns risk att personen begår brott eller trakasserar någon som befinner sig i eller i anslutning till verksamheten.
Med ett nytt förslag vill regeringen nu utvidga förbudet så att det också omfattar bibliotek och simhallar.
– Om man inte kan bete sig ordentligt i möblerade rum utan trakasserar, hotar eller begår brott då måste man finna sig i att till slut bli portad, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff på måndagen.
Ska förebygga brott
Tanken med tillträdesförbudet är att personer som begår brott eller trakasserar anställda ska kunna portas efter beslut av åklagare, om ett bibliotek eller simhall begär det.
Ett särskilt skäl är att personen i fråga tidigare begått brott i eller i anslutning till verksamheten. Tillträdesförbud ska även kunna meddelas vid risk för vissa ordningsstörningar.
– Det handlar om att förebygga brott, de anställdas arbetsmiljö och allas trygghet. Alla ska känna trygghet i att besöka ett bibliotek eller en simhall, säger Johansson.
S: ”Måste få konsekvenser”
Enligt regeringens förslag ska tillträdesförbudet gälla i upp till ett år men kan förlängas vid behov.
Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
– Sedan ska man naturligtvis ha en chans att få komma tillbaka. Alla ska ha rätt till en andra chans, och kanske tredje chans också. Men det är viktigt att samhället är tydligt med att dåligt beteende måste få konsekvenser, säger Johansson.
M: ”Finns ett systemfel”
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att tillträdesförbudet har varit ett krav från oppositionen sedan flera år tillbaka, men påpekar också att det nuvarande förbudet inte har gett önskat resultat.
– Svensk handel har granskat de 200 första ansökningarna om att få tillträdesförbud till butik. Det visade sig då att sju av tio fick nej.
Enligt Forssell är kraven för att få ett förbud utfärdat för höga.
– Det finns ett systemfel som regeringen borde ha rättat till när man ändå gör om lagen. Men det gjorde man inte så risken är att det nu blir ganska tandlöst, säger han.