Fackförbundet DIK: Biblioteksstängning ”förödande för utsatta grupper”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Visions skyddsombud stoppar arbetet och bibliotek i Göteborg stängs av skyddsskäl. Fackförbundet DIK har förståelse för stoppet, men vill att kommunerna ska vara bättre förberedda:

– Det är en stor sak att stänga bibliotek. Bibliotek har en central funktion i samhället – speciellt i krissituationer, säger Anna Troberg, ordförande.

Allt fler regioner har stängt eller dragit ner på biblioteksverksamheten. Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer att hålla öppet och ge service – men samtidigt dra ner på fysiska besök i lokalerna – har tolkats på olika sätt i kommunerna.

Men biblioteken har en central funktion i det demokratiskt samhälle, särskilt för extra utsatta personer, anser fackförbundet DIK, som organiserar merparten av landets cirka 7 000 utbildade bibliotekarier.

– Det behövs en uppgradering av bibliotekens status, eftersom de har en samhällsviktig funktion, i synnerhet i kristider, menar Anna Troberg, ordförande för fackförbundet DIK.

Få besökare trots öppettider

Kommunerna måste göra sitt yttersta för att hålla igång biblioteken, trots pandemin, enligt Anna Troberg.

Region Stockholm, Skåne och Uppsala har infört nya restriktioner på biblioteken med anledning av ökad smittspridning. Under tisdagen stängde Göteborg samtliga bibliotek efter ingripande från skyddsombud.

Malmö stadsbibliotek håller öppet med en väktare som kontrollerar att max 50 personer vistas samtidigt i lokalerna. Hittills har det inte varit svårt att upprätthålla gränsen, på grund av att rädslan för smitta hos allmänheten är större nu.

– Våra stammisar är oroliga för att de inte ska få lov att komma hit, eller att de ska bli utslängda på grund av platsbrist. För många äldre och hemlösa är biblioteket det enda dom har, säger Susanne Törnqvist, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek.

”Många saknar tillgång till dator”

I takt med att andra viktiga samhällsfunktioner drar ner på verksamheten ökar trycket på biblioteken.

– Myndigheter som Migrationsverket och Medborgarkontor drar ner på verksamheten och skickar allt fler till biblioteken för att få hjälp. Bibliotekarier hjälper till och med äldre att betala sina räkningar, säger DIK:s ordförande Anna Troberg.

På grund av risken för smitta har antalet datorplatser minskat, och personalen får inte längre sitta framför skärmar tillsammans med besökare som behöver hjälp vid terminalerna.

– Många fler än man tror saknar tillgång till dator i hemmet, eller behöver hjälp med att kommunicera med myndigheter. Vart ska de vända sig om vi tvingas stänga? undrar Susanne Törnqvist på Malmö stadsbibliotek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.