Strax under hälften av de kommuner (47 procent) som svarat på Kulturnyheternas enkät skriver att har helt stängt sina bibliotekslokaler, medan övriga väljer att hålla öppet.
Sedan i torsdags omfattas tio av Sveriges regioner av skärpta coronarestrektioner. Stockholm, Östergötland och Västra Götaland fick skärpta restriktioner den 29 oktober.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar bland annat att man inte ska besöka bibliotek, men vad det innebär praktiskt skiljer sig åt kommunerna emellan.
Kan leda till ojämlikhet
Kulturnyheterna har skickat ut en enkät till samtliga 86 i kommuner i Stockholms län, Västra Götaland och Östergötland. Av de 72 som svarat meddelar nästan hälften, 34 av kommunerna att de stängt sina bibliotekslokaler, medan 38 svarar att de håller öppet.
Av de som valt att stänga lokalerna har många alternativ som hemkörning och ”take away” – att man kan boka en bok som ställs utanför dörren.
Enligt en dansk studie genomförd av Köpenhamns universitet drabbades lågutbildade hårdas när de danska biblioteken stängde en period i våras.
Allvarligt för samhället
Johanna Hansson är ordförande för Svenska biblioteksföreningen och säger att hon har förståelse för att kommunerna har olika förutsättningar att hålla öppet och att man gör vad man kan, men menar att det finns ett symbolvärde i att stänga biblioteken.
– När biblioteken stänger är det som ett hinder för att hålla samhället i gång. Det är allvarligt för individen och på sikt är det allvarligt för samhället. Det är en stor sak, det är inget man ska göra lättvindigt.
I mars valde Sölvesborgs kommun att stänga biblioteken med anledningen av pandemin. Frågan om biblioteket hade rätt att stänga under kristider kommer att prövas av förvaltningsrätten.
Enkäten
Totalt 86 kommuner i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland har fått frågan om deras bibliotek är öppna, stängda, eller delvis öppna. 72 har svarat, vilket motsvarar 83 procent av de tillfrågade.
34 kommuner, ca 47 procent, har svarat att bibliotekens lokaler håller stängt. Många av dem erbjuder dock alternativ så som hemkörning, ”take away” och hembesök.
38 kommuner håller sina bibliotek öppna som vanligt eller öppna med förkortade öppettider, eller andra restriktioner. De flesta av dessa har ställt in planerade aktiviteter.