• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man i en mörk tröja sitter i en urban miljö med moderna glasväggar i bakgrunden. Han har en mikrofon fastsatt och verkar vara i en intervju- eller samtalssituation. Området är ljust med mjuk belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Björn Ulvaeus om AI-bolagen, och hur Abbas musik används i rätten. Foto: Nina Fahlman

Björn Ulvaeus tar fajten mot AI-bolagen: ”Handlar inte om att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Världens största skivbolag har dragit AI-bolag inför rätten, och Abbas musik används som bevis.

– Det handlar inte om att vinna, utan om att hitta sätt att samexistera, säger Björn Ulvaeus till SVT.

Just nu pågår flera rättegångar där AI-bolag stäms av stora spelare inom kultur och media. Bland annat har skivbolagsjättarna Sony, Universal och Warner gått samman och stämt musiktjänsterna Udio och Suno för upphovsrättsintrång.

Samtidigt har tusentals personer inom kulturen skrivit under upprop. En av dem är Björn Ulvaeus, och Abbas musik används också i rätten som bevis på att AI-tjänsterna tar musik de inte har rätt till.

AI

– Man tränar sina produkter på upphovsrättskyddat material utan att redovisa det, och utan att ha någon licens att faktiskt göra det, säger Björn Ulvaeus till SVT Kulturnyheterna.

Tror på att hitta rättvisa modeller

Han är noga med att det inte handlar om att motarbeta tekniken i sig, tvärtom är Björn Ulvaeus själv väldigt intresserad av teknisk utveckling och AI. Men det han tar strid för är just upphovsrätten för kulturskapare.

– Det är många som tar fajten. Om jag kan på något litet sätt bidra till att det blir en bra lösning för artister, låtskrivare, producenter... så ja, varför inte, säger Björn Ulvaeus och tillägger:

– Jag tror att många av techbolagen skulle vilja att man hittade en sådan lösning faktiskt.

Ser ljust på framtiden

Många som vill jobba med kultur känner oro för framtiden, när AI-programmen konkurrerar med mänskligt skapande. Björn Ulvaeus säger att det just nu finns många som arbetar för att skydda kreatörernas intressen.

Själv är han vd i den internationella branschorganisationen CISAC som bland annat arbetar med frågor kring AI och upphovsrätt. Han har även skrivit under upprop tillsammans med 11 000 andra kända personer för att lyfta frågan.

Björn Ulvaeus tror att politiker och branschorganisationer kommer att hitta lösningar.

– Så jag förstår oron, men jag tror inte att man behöver vara så orolig som man känner sig.

Kulturnyheterna har sökt Udio och Suno för intervjuer.

konstnärer bojkottar AI

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du koll på varför konstnärer bojkottar generativ AI. Foto: Helena Igwe/SVT

Generativ AI

Generativ AI kallas den teknik som kan skapa text, bilder, musik och video genom att användaren skriver in vad den vill ha, ”promptar”.

Det nya innehållet genereras utifrån material som ligger ute på nätet, som människor har skapat.

Musiktjänsterna Udio och Suno

I musiktjänsterna Udio och Suno kan användare skapa musik genom att skriva in beställningar, ”prompta”. Tekniken som möjliggör detta är generativ AI.

Udio grundades i december 2023 av anställda på Google Deepmind (avdelningen som utvecklar artificiell intelligens). Företaget fick ekonomiskt stöd av bland annat riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz och rapparna Common och Will.i.am.

Suno grundades av fyra personer som arbetade på ett annat AI-startup företag, och lanserades i december 2023 som en del av Microsofts AI-system Microsoft Copilot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet