Tidsväktarna/ Mats Lerneby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Mats Lerneby hur omslagen kom till och hur han ser på branschorganisationernas kritik. Foto: Andreas Idén/SVT

Författaren: AI-illustrationer kommer bli vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag väljer bort illustratörer när de behöver bildmaterial, istället gör de bilden själva med AI. Författaren Mats Lernebys böcker fick AI-genererade omslag av förlaget, något han tror kommer bli vanligare.

Mats Lernebys och Leif Jacobsens bokserie Tidsväktarna består av tre böcker vars ursprungliga omslag gjorts av Peter Bergting. Han är en välkänd illustratör och serietecknare, och har bland annat gjort omslag till klassiska böcker som Ronja Rövardotter och Harry Potter.

Men när Tidsväktarna gavs ut i nya upplagor och bytte förlag så valde förlaget AI-genererade omslag till böckerna, något Peter Bergting kritiserar.

– Vi tyckte de var bra. De är explosiva och passar målgruppen, säger författaren Mats Lerneby som även arbetar som redaktör på SVT Nyheter till vardags.

Han tror att det kommer att bli vanligare att förlag skapar bokomslag själva med AI, istället för att anlita en illustratör. I videon utvecklar han resonemanget.

Teknisk utveckling ofrånkomlig

Nya siffror från Svenska tecknare och Arbetsförmedlingen bekräftar bilden att allt fler kreatörer tappar jobb till AI. Branschorganisationer är kritiska. De menar att bilderna som skapas med AI-verktygen bygger på material från nätet skapat av kreatörer som inte gett sitt tillstånd och inte fått betalt.

Mats Lerneby menar att den tekniska utvecklingen är ofrånkomlig, och kommer med såväl fördelar som nackdelar.

Hur ser du på kritiken mot AI-företagen: att de kringgår upphovsrätten och skor sig på kreatörernas bekostnad. Är det en befogad kritik?

– Absolut är det en befogad kritik, men då får man driva upphovsrättsfrågan mot de här företagen, på juridisk väg.

Så de som beställer bilder har inget ansvar?

Det är klart man har ett etiskt eller moraliskt ansvar, det har man ju alltid. Om det är så att någon ska ha betalt för bilden, och det förutsätter jag nånstans, så är det en fråga för förlaget och inte för mig, säger Mats Lerneby.

Kulturnyheterna har sökt förlaget Mondial som inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.