Josefine Engström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur AI-verktygen tar jobb från visuella kreatörer. Foto: Niclas Berglund/SVT

AI tar jobb från visuella kreatörer – en av tre förlorar uppdrag enligt ny studie

Uppdaterad
Publicerad

Illustratörer, animatörer och grafiska formgivare förlorar nu jobb till AI. Svenska tecknares nya enkätundersökning visar att en tredjedel har förlorat uppdrag och jobbmöjligheter till AI.

– Tyvärr har det gått som vi har oroat oss för: att professionella kreatörer nu ersätts med AI, säger Josefine Engström, ordförande för Svenska tecknare.

De AI-verktyg som idag finns på marknaden kan skapa stillbilder, video och animation både billigare och snabbare än människor. Allt man behöver göra är att skriva in en bildbeskrivning, och några minuter senare har man flera färdiga AI-genererade alternativ att välja på.

– Det här är något helt nytt, vi har aldrig varit med om det här teknikskiftet förut. Det som en AI gör på några minuter tar ju en människa flera timmar att göra, säger Josefine Engström, ordförande på Svenska tecknare.

AI

I videon ovan ser du hur AI-verktygen fungerar.

En av tre förlorar jobb till AI

I Svenska tecknares nya enkätundersökning svarar nu en av tre visuella kreatörer att de har förlorat uppdrag eller jobbmöjligheter till AI. Enkäten har besvarats av drygt 220 personer, och visar på en oroväckande utveckling enligt Svenska tecknare.

– Det är jätteallvarligt. Dels ur ett samhällsperspektiv, att folk blir arbetslösa. Sen är det också allvarligt för den visuella kulturens skull, för AI är ju inte nyskapande utan använder sig av existerande material som finns på nätet för att skapa bilder.

Men kan man inte förstå att företag vill spara pengar, när det också varit lågkonjunktur, genom att använda AI?

– Absolut kan man förstå att de vill spara pengar, många är väldigt pressade. Men AI-företagen tjänar miljarder på konst –och kulturskapare, på material som tas från nätet, säger Josefine Engström.

”Folk är väldigt upprörda”

Att upphovsrättsskyddat material kan användas för att bygga upp och träna AI-program är ett problem som nuvarande lagstiftning inte kommer åt. Kortfattat kan man säga att det är svårt för konstnärer att förhindra att deras verk används. Under tiden som lagar utformas så fortsätter AI-programmen att tränas upp på kulturskaparnas arbete.

– De har inte tillfrågats om de vill att deras verk ska användas för att träna AI, och de har inte heller fått betalt. Folk är väldigt upprörda för att AI först tränas på deras material, och sedan konkurrerar ut dem.

En del jämför AI-boomen med den kaotiska tid då den illegala nedladdningen föddes och satte upphovsrätten ur spel, men Josefine Engström menar att vi befinner oss i ett ännu större teknikskifte, som saknar motstycke.

– Här måste politiker på alla nivåer inse vidden av detta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet