Tvådelad bild. Vänster: Personer med röd belysning i mörker. Höger: Rymdgraf med stjärnor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid fronten i Ukraina pågår det operationer med drönare varje natt. Följ med vårt team till en hemlig bunker som agerar bas för en drönare som kallas ”Vampyren”. Foto: Marco Nilsson/SVT

Ukraina storsatsar på drönare vid fronten: ”En game changer”

Publicerad

Drönare har förändrat kriget i grunden och blivit vapnet som skördar flest offer. Ukraina storsatsar i år på drönare för att väga upp bristen på konventionella vapen och soldater.

Ukraina ska i år fokusera sin försvarssatsning på drönare. Från att ha producerat en dryg miljon under 2024, är målet att köpa in 4,5 miljoner under 2025. Även Ryssland ska skala upp sin drönararsenal rejält. Logiskt, med tanke på att det är vapnet som förändrat spelreglerna radikalt i ett krig som blivit alltmer högteknologiskt.

– Drönare är en game changer på slagfältet. Ett lika stort steg som när skjutvapnet kom och ökade avståndet som krävdes för att falla offer för fienden, säger Hans Liwång, professor på Försvarshögskolan, som också lyfter fram att det är ett billigt vapen.

Kriget i Ukraina

60-70 procent av skadorna

Att slå ut en stridsvagn med traditionellt artilleri är enklare och mer träffsäkert, men hundra gånger dyrare. I brist på dyra artillerisystem som skjuter iväg granater har Ukraina av nöd tvingats ta tekniken till hjälp under kriget för att kompensera för det materiella underläget gentemot Ryssland.

Små, billiga drönare blev lösningen. På ett par år har de gått från udda inslag till avgörande faktor i strid. I en färsk rapport från brittiska militära tankesmedjan RUSI konstateras att drönare står för 60-70 procent av den skada som Ukraina lyckas åsamka den ryska sidan.

Under det tredje krigsåret, troligen det dödligaste hittills, har drönare skördat allt fler offer. Roman Kusiv, sjukvårdschef för öst- och sydfronten säger till The Economist att mer än hälften av alla skador nu orsakas av drönare, en fördubbling på ett år.

Svårt att gömma sig

För soldaterna på marken är det en ny dimension av helvetet att inte kunna gömma sig någonstans från vad som kan liknas vid tusentals prickskyttar i skyn.

– Stridsfältet har blivit helt transparent. Soldaterna kan inte längre känna sig trygga bara för att de befinner sig på vad som tidigare var betryggande avstånd från fronten. Det gör det svårare för dem att pusta ut och hämta krafterna, konstaterar Liwång.

Utvecklingen av drönare går mot autonomi. De ska kunna styra sig själva och hitta mål på egen hand, vilket ökar sannolikheten att träffa målet väsentligt jämfört med de manuellt styrda drönarna. Den amerikanska tankesmedjan CSIS analys av Ukrainas förmåga till autonom krigföring med hjälp av AI är att man kommit en bit på vägen, även om man inte är där riktigt än.

Se första delen av dokumentären: ”Ai – kriget – Om den tekniska kapprustningen för att vinna morgondagens krig” – på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet