Tvådelad bild. Vänster: Person håller godislåda. Höger: Skopa används för att ta godis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det sant att den dyra chokladen placeras där barn inte kan nå den? Se när SVT:s reporter reder ut vad som stämmer om lösgodiset. Foto: Simon Krona/Åsa Wendel

Tre påståenden om lösgodis: Priset, chokladen och placeringen

Publicerad
SVT Verifierar ·

Varje påsk äter svenskarna tonvis med godis, och vi fyller gärna våra påskägg med lösgodis från plock-hyllorna.

SVT Verifierar och Lilla Aktuellt har granskat tre påståenden om lösgodiset. Bland annat spekuleras det i internetforum om att priset stått stilla de senaste 30 åren, vilket inte stämmer. Men det finns ett korn av sanning i påståendet.

På forumet Reddit finns en mängd diskussionstrådar som behandlar lösgodis. I en Reddit-tråd, som startades för ett år sen, spekulerar användare om hur lösgodiset kunnat behålla samma kilopris de senaste 30 åren.

Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att priset på godis ökat med 186 procent sedan år 1985, när det blev tillåtet att sälja godis i lösvikt i Sverige. Prisutvecklingen följer i stort den allmänna inflationen – fram till februari 2024.

SVT Verifierar

Efter en inflationsjustering ser vi alltså att godispriset mer eller mindre stod stilla i 39 år.

Godiset 50 procent dyrare

Mellan 2020 och 2025 har lösgodispriset stigit med nästan 50 procent, och idag är snittpriset i dagligvaruhandeln 85 kronor kilot. Det enligt siffror från analysföretaget Nielsen IQ. Det är dubbelt så mycket som den allmänna prisutvecklingen under samma period.

Att godiset blir dyrare sammanfaller med rekordhöga kakaopriser, och flera personer i branschen uppger att de påverkas av ökade kostnader.

Chokladsorter bortplockade

Nyligen rapporterade flera medier att det lett till att butiker tagit bort en del chokladsorter ur sitt lösgodissortiment. I artiklarna nämns bara två lokala exempel. Men när vi kontaktar de sex stora matbutikskedjorna säger hälften att de ändrat sitt lösgodissortiment som en konsekvens av prisökningarna.

Flera producenter och leverantörer säger också att de drabbats av det stigande chokladpriset. En av dem har till och med pausat en del av chokladproduktionen.

Placering på hyllorna

Butikerna vill att vi plockar ”rätt” godis, och de placerar sorter med bra vinstmarginal i ögonhöjd. Det säger en godisproducent till Sveriges Radio.

När vi besöker de stora butikskedjorna i fyra olika städer; Stockholm, Malmö, Falun och Luleå, ser vi att det stämmer i nio av tio fall.

Ingen av de stora matbutikerna vill ställa upp på en intervju om varför just chokladbitarna med dålig marginal får en placering där inte alla ser eller når dem.

Godisbutikskedjan Gottebiten är de enda som skriver att priset avgör godisets placering – med dyr choklad längst in i butiken – ” så man inte fyller påsen med de dyra chokladbitarna som vi egentligen förlorar pengar på att sälja”.

I klippet får du höra vad Candykings ägare Cloetta säger om godisets placering.

Så gjorde vi granskningen

Vi har tittat på SCB:s siffror över prisutvecklingen av konfektyr och jämfört med den allmänna inflationen.

Vi har frågat de stora matbutikskedjorna om deras lösgodisutbud ändrats till följd av stigande kakaopriser. Coop och Lidl har inte svarat på frågan, medan Ica hänvisar till varje enskild butik. Axfood-ägda Willys, Hemköp och Citygross skriver att de tagit bort chokladsorter ur sortimentet ”för att den totala prisbilden inte ska påverkas för mycket”.

Vi har tittat närmare i tio matbutiker i fyra städer (Stockholm, Malmö, Luleå och Falun) för att få en bild av hur matbutikskedjorna placerar godiset i hyllan. I alla butiker utom en ligger merparten av det dyra chokladgodiset i papper högst upp i hyllan.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet