Den senaste tiden har flera av Sveriges grannar meddelat att man kan komma att lämna det så kallade Ottawafördraget. Fördraget förbjuder användandet av truppminor, alltså minor riktade mot personer. Tidigare i april meddelade Finland att man ska lämna fördraget. Såväl Polen som de baltiska länderna går i liknande tankar, med anledning av säkerhetsläget.
Därför vill överbefälhavaren att svenska soldater ska få hantera truppminor utomlands. I dag är det förbjudet som en följd av Ottawafördraget.
– Det är klart att vi från Försvarsmaktens sida måste titta på det här, och föra en dialog med regeringen om ifall också vi ska vidta några åtgärder, säger ÖB Michael Claesson.
Vill du se en förändring?
– Jag vill ha handlingsfrihet på olika sätt, framförallt när det gäller hanteringsaspekterna.
Enligt Försvarsmakten vill man inte låta svenska soldater placera ut truppminor, utan att man på andra sätt ska få hantera de minor som används i andra länder. Det kan handla om att transportera, omhänderta eller förvara.
– Från ett militärt perspektiv så söker jag handlingsfrihet, jag vill inte ha begränsningar i onödan. Samtidigt har jag stor respekt för ingångna avtal. Det är inget självändamål att ge upp det här, utan det handlar om att ge bästa möjliga effekt för min personal, säger Michael Claesson.
Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att man följer utvecklingen.
– Nu fick vi ju det här beskedet förrförra veckan och vi behöver se hur det påverkar Natos gemensamma försvarsplanering, säger han.
Klar majoritet emot truppminor
SVT har frågat riksdagspartierna om stödet för Ottawafördraget.
Socialdemokraterna svarar att man vill utreda om det finns moderna typer av minsystem som går att använda utan att man lämnar fördraget.
Sverigedemokraterna öppnar för en översyn.
”Utifrån det säkerhetspolitiska läget och i syfte att stärka Sveriges och våra allierades försvarsförmåga bör Sverige se över anslutningen till konventionen om antipersonella minor” svarar man.
Liberalerna menar att frågan behöver följas.
”Regeringen behöver följa den här utvecklingen noga. Jag utesluter inget svenskt agerande” svarar Joar Forssell (L), utrikespolitisk talesperson.
Övriga riksdagspartier svarar att man står bakom dagens regler. Enligt försvarsministern är ett utträde inte aktuellt.
– Vi ingår i Ottawafördraget och det följer vi. Sen följer vi naturligtvis de här frågorna tillsammans med våra allierade, säger Pål Jonson (M).
Ottawafördraget
FN:s Ottawafördrag innebär ett förbud mot användning, lagring, produktion och överföring av antipersonella minor, också kallat truppminor.
Sverige ratificerade fördraget 1998. Försvarsmakten hade tidigare truppminor.