För att förstå om artikeln är äkta eller falsk börjar SVT titta närmare på bilden. Det står att avsändaren är SVT Borlänge men det finns ingen sådan redaktion. Nyheter från Borlänge publiceras under SVT Dalarna.
Mannen som syns på bilden ger ett onaturligt intryck, något som är vanligt bland AI-genererade ansikten. Två olika verktyg som kan avslöja AI-genererade bilder, Sightengine och Hive Moderation, visar att bilden är med 99 procents säkerhet AI-genererad. Dessutom säger verktygen att bilden troligen skapades med hjälp av Midjourney.
SVT använder samma program för att återskapa bilden. Resultatet blir slående likt.
SVT kan inte med säkerhet säga hur texten i den falska artikeln ändrades men detta kan göras på flera olika sätt. En metod är högerklicka på en artikel, välja ”Inspektera” i sin webbläsare och därefter ändra i texten – ändringar som bara syns för användaren själv.
För att lista ut vem som är avsändaren söker SVT på den falska rubriken ”Så löste Abdikadir körkort”. Ett av resultaten leder till Katerina Janouchs X-konto, där inlägget på fredagskvällen hade fått över 59 000 visningar. Bland kommentarerna länkas till ett annat konto – ”Äkta Nyheter” som lade upp bilden 9 april. Det är den tidigaste publiceringen SVT kan hitta.
”Äkta Nyheter” har inte svarat på våra frågor och vi kan därför inte säga med säkerhet att det var just det kontot som genererade den falska artikeln. SVT har inte heller fått kontakt med Katerina Janouch.