En person med täckt ansikte ger tummen upp. Texten ”No lives matter” synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är svenskarna som Uppdrag granskning och SVT Verifierar identifierat i det högerextrema och satanistiska nätverket 764. Foto: SVT

Flera svenska ungdomar drivande i sadistnätverket 764

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

En rad oprovocerade knivdåd och överfall, direktsända på nätet och utförda av barn. Fenomenet har väckt stor uppmärksamhet – men visar bara en sida av det sadistiska 764-nätverket i Sverige.

Uppdrag granskning har i samarbete med SVT Verifierar tagit sig in i 764:s chattar och kan koppla flera svenskar till rörelsen.

Ett knivdåd mot en 82-årig man i Hässelby i september förra året visade sig vara ett av åtminstone åtta överfall som inträffat i området med koppling till 764. I januari skedde det igen, när en kvinna som rastade hunden knivhöggs i Borås. Båda gärningsmännen var 14 år när de omhändertogs av polis.

764-nätverket består av dussintals grupper med medlemmar från hela världen, löst organiserade på chattappar som Discord och Telegram.

SVT Verifierar

Våldsdåd är en relativt ny form av brottslighet kopplad till nätverket.

Letar barn på spelplattformar

Betydligt vanligare är sexuella övergrepp mot minderåriga och sexuell utpressning. Medlemmar letar upp barn på nätet, till exempel på populära spelplattformar. De lockas över till 764:s chattrum, där de groomas och övertalas att skicka nakenbilder. Under hot om att läcka bilderna, tvingar förövarna sedan offren att skära sig själva.

Uppdrag granskning och SVT Verifierar har samlat in miljontals textmeddelanden från 764-kopplade chattar på Telegram. Bland meddelandena finns digitala fotavtryck som leder till fler svenska användare.

En av dem är en pojke som gick under aliaset ”Chai”, dömd bland annat för barnpornografibrott. Enligt vår granskning fortsatte han vara aktiv i 764 samtidigt som han avtjänade sitt straff.

Se ”Dödens chattrum – svenskarna i 764” på SVT Play

Sadism är ledordet

Två användare, vars konton har registrerats med svenska telefonnummer, har delat propagandafilmer där deras alias syns skrivna i vad som ser ut att vara blod. Filmerna pekar på att de kan ha utpressat andra – i en video syns hur synbart unga personer skär sig.

En av användarna har precis som gärningsmannen i Hässelby uttryckt intresse för oprovocerat våld och har kallat sig för NLM (No Lives Matter) – den förgrening av 764 som förespråkar våldsdåd.

Svensk polis ser allvarligt på fenomenet och samarbetar med andra brottsbekämpande myndigheter i Sverige och utomlands.

– De här nätverken är ju föränderliga och rörliga. De finns på massa plattformar, de byter alias och användarnamn, vilket gör det lite svårt för oss att följa. Vi måste bli bättre på att lägga pusslet, säger Jörgen Härberg, chef vid IT-brottsenheten.

På torsdag inleds en bevistalan mot pojken i Stockholm och en bevistalan ska hållas för fallet i Borås längre fram. Bevistalan innebär att skuldfrågan prövas, men eftersom pojkarna var under 15 år när brotten begicks kan de inte dömas.

”Chais” familj har avböjt kontakt. Under polisutredningen uppgav ”Chai” att han kände sig tvingad att begå brotten mot 13-åringen.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra.

Jourhavande kompis: Chatt: jourhavande kompis  (för barn och unga upp till 25 år)

Mind självmordslinjen:  Telefon: 901 01. Chatt:  mind.se  – även för närstående

Kontakta en psykiatrisk mottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Här finns fler telefonnummer och chattadresser hos 1177

Så gjorde vi granskningen

Uppdrag granskning och SVT Verifierar har granskat sju användare med koppling till 764-nätverket. Fem av dessa är bekräftade svenskar, två av dem har använt Telegramkonton som registrerats med svenska telefonnummer.

Varje Telegramkonto har ett unikt id-nummer. Vi har sökt efter de id-nummer som kopplas till användarnas Telegramkonton i ett flertal databaser med användardata. På så sätt har vi hittat många av de öppna gruppchattar som de deltagit i.

Många av dessa är i dag raderade. De som är bevarade har vi kunnat ladda ned, eller skrapa. Vi har också skrapat andra chattgrupper från 764-miljön. Det har gett oss ett arkiv med ett femtiotal grupper och hundratusentals textmeddelanden.

Utöver det här materialet har vi fått tillgång till två externa arkiv med meddelanden från 764-kopplade chattgrupper.

Båda dessa innehåller chattar som inte längre är offentligt tillgängliga, då de raderats. Det ena arkivet tillhör det brittiska företaget Prose Intelligence, som vi har bett söka efter användarna. Vi har också bett den undersökande journalisten Roman Höfner att söka i ett arkiv han har tillgång till, där det även finns skrapade chattar från Discord.

Sökningar efter användarna i dessa tre arkiv har gett oss tusentals meddelanden som skickats av deras konton.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet