Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mårten Sandén menar att AI ersätter konstnärernas arbete Foto: Ulf Sandlund

Stigande arbetslöshet i kulturbranschen – AI pekas ut som förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland kulturarbetare har stigit med nästan trettio procent på två år. Organisationen KLYS pekar ut generativ AI, alltså AI som kan skapa ny bild, film eller text, som en förklaring.

– De ersätter konstnärernas arbete, säger ordförande Mårten Sandén.

Nya siffror som Kulturnyheterna fått från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten bland kulturarbetare stigit med nästan trettio procent på två år. Den stigande arbetslösheten kan förklaras av lågkonjunktur, inflation, och av att kulturen har fått minskade offentliga anslag.

– Men vi har även en helt ny faktor: generativ AI, säger Mårten Sandén, ordförande på KLYS.

AI

Organisationen KLYS samlar alla yrkesgrupper inom kulturområdet. Mårten Sandén är inte överraskad över siffrorna från arbetsförmedlingen.

– Vi ser att vissa av våra yrkesgrupper drabbas hårt redan nu, och det är framför allt fotografer, illustratörer och översättare som vi kan se idag, men det kommer säkert att beröra fler, säger han.

Små men viktiga jobb försvinner

Mårten Sandén berättar att det främst är mindre och ofta kommersiella uppdrag, ”brödjobben”, som nu ersätts av AI-genererade bilder och texter. Uppdragen är inte nödvändigtvis så anmärkningsvärda ur konstnärlig synpunkt, men kan vara viktiga för försörjning och för att bygga nätverk och portfolio, särskilt för den som är ny i branschen.

– Jag tror att vi kommer att se många unga människor välja bort ett konstnärligt yrke, därför att det verkar helt omöjligt att försörja sig på det, säger han.

Ser likheter med illegal nedladdning

Mårten Sandén ser många likheter med skiftet då illegal nedladdning slog igenom och satte upphovsrätten ur spel.

– Att kreativa yrkesverksamma personer blir av med sin inkomst, där är likheten slående. Och även i att teknologin är ny, spännande, rolig och lätt att använda, säger han.

Just nu domineras KLYS arbete helt av frågor som rör AI, bland annat har man utvecklat en AI-strategi och för samtal med politiker och branschföreträdare. Allt för att möta problemen som teknikskiftet för med sig.

– Precis som med nedladdningen så tror jag att man inte har tänkt igenom konsekvenserna helt. När folk började tänka efter så löste sig många av problemen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet