Marion Brunet får Almapriset 2025

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den franska författaren Marion Brunet får världens största barnbokspris. Se hennes reaktion på priset i videon. Foto: Samuel Kirzenbaum

Marion Brunet får Almapriset 2025

Uppdaterad
Publicerad

Den franska författaren Marion Brunet tilldelas Astrid Lindgren Memorial Award 2025. Brunet är känd för att röra sig fritt mellan genrer och att belysa ämnen som rör unga, som social utsatthet och oro inför framtiden.

– Jag känner mig extremt stolt, det är enormt, för oss är det som ett nobelpris för ungdomslitteratur, säger Marion Brunet till Kulturnyheterna.

”Marion Brunet är en strålande skildrare av ungdomars livsvillkor i en alltmer materialistisk och hotfull värld. Samtiden och framtiden vävs ihop i hennes självlysande berättelser, där vänskapens och kärlekens gränser ständigt prövas. Hennes verk skär rakt in i vår tid”, säger Boel Westin, ordförande i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award.

Författaren väcktes av telefonsamtalet om att hon utsetts till årets Almapristagare.
– Det måste vara en av de vackraste väckarklockorna i mitt liv, säger hon.

Brunet föddes 1976 i Vaucluse och är idag bosatt i Marseille. 2013 debuterade hon som författare med ”Frangine” (Syrran), en roman riktad till ungdomar som bland annat utforskar homofobi. Att böcker med viss tematik på sina håll förbjuds på skolor och bibliotek har inte undgått henne.
– Det är en katastrof och en tillbakagång för rättigheter som kostat oss dyrt, säger Brunet.

Skriver om ångest

Social utsatthet, våld och den ångest inför framtiden som drabbar många unga är andra återkommande ämnen i hennes författarskap. Hon säger till SVT att hon beskriver världen så som den är och så som den riskerar att bli – men att det aldrig är helt kört.

– Låt mig säga en banal sak: det är ofta i mörkret man bäst ser ljuset.

Hon kan precis som många unga känna en maktlöshet inför sakernas tillstånd, men för henne blir skrivandet ett sätt att bekämpa denna känsla.

– Och i alla generationer kommer det finnas människor som inte slutar kämpa på olika sätt.

Kallades för Emil i Lönneberga

Efter debuten har Brunet publicerat ett drygt dussin verk. De flesta är ungdomsromaner men hon har även skrivit vuxenromaner och böcker för yngre barn.

Vad är ditt förhållande till Astrid Lindgren?

– Emil i Lönneberga! Jag älskade Emil när jag själv var barn och kallades också Emil av min mamma när jag var busig.

Och vad ska du göra med pengarna?

Jag vet inte riktigt. Det är mycket pengar, jag kanske ska försöka hitta ett litet hus i Bretagne där jag kan skriva.

Barn i kavaj sitter på svart soffa, med händer vilande på knäna, SVT-logotyp i hörnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hon förtjänar att vinna, säger 11-årige bokinfluencern Sepenta Sarhadi om årets Almapristagare. Han var på plats under prisutdelningen och tipsar till vardags om böcker i sociala medier och TV4. Foto: John Kassman/Åsa Wend

Marion Brunets böcker

”Frangine”, 2013
”La gueule du loup”, 2014
”Dans le désordre”, 2016
”L’été circulaire”, 2018
”Sans foi ni loi”, 2019
”Plein gris”, 2021
”Des rires de hyènes”, 2022
”Ilos : Tome 1”, 2024
”Ilos : Tome 2”, 2024

Marion Brunet är översatt till engelska, spanska, katalanska och ryska.

Källa: Almapriset

Tidigare Alma-pristagare

2024 – Indigenous Literacy Foundation (Australien)

2023 – Laurie Halse Anderson (USA)

2022 – Eva Lindström (Sverige)

2021 – Jean-Claude Mourlevat (Frankrike)

2020 – Baek Heena (Korea)

Världens största barnbokspris

Astrid Lindgren Memorial Award, eller Almapriset, instiftades 2002 av Sveriges regering för att hedra minnet av Astrid Lindgren och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Priset delas ut årligen till författare, illustratörer eller organisationer som kan sägas verka i Astrid Lindgrens anda och värnar demokratiska värderingar.

265 kandidater från 72 länder och regioner var nominerade till årets Almapris. Prissumman är på fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största i sitt slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.