Peter Bergtings illustrationer ersattes av AI när bokserien tidsväktarna gavs ut på nytt förlag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur Peter Bergting ersattes av AI, och hur kända konstnärers verk används för att skapa AI-genererade bilder. Foto: AI-genererat bokomslag

Illustratören ersattes av AI: ”Dammsuger internet på andras verk”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Bergting har jobbat som illustratör och serietecknare i trettio år. Nyligen upptäckte han av en slump att han hade ersatts av AI, när en bokserie han gjort omslag till gavs ut på nytt.

– Jag blev förvånad, säger han.

Peter Bergting är serietecknare och illustratör som jobbar mycket inom fantasygenren, han har bland mycket annat illustrerat bokomslag till klassiska böcker som Ronja Rövardotter och Harry Potter.

Nyligen upptäckte han att bokserien Tidsväktarna, vars tre böcker han gjort omslag till, nu gavs ut i nya upplagor och på nytt förlag.

AI

– Förlaget har valt att inte gå vidare med en annan illustratör, eller att ge mig royalty, utan de har helt enkelt valt att med en knapptryckning göra AI-omslag till de tre böckerna, säger han.

Berövar illustratörer på jobb

För Peter Bergting var det ingen stor sak rent ekonomiskt, men han reagerar på användandet av AI-genererade bilder eftersom det berövar illustratörer jobbmöjligheter. Dessutom bygger själva AI-bilderna på hans och andra illustratörers omsorgsfulla arbete.

– Problemet är att motorerna som skapar bilderna dammsuger internet på andras verk. Där finns mina bilder representerade i överflöd såklart, eftersom jag ofta lägger ut dem på internet. Och då används de för att bygga nya bilder, säger han och utvecklar:

– Plus att det finns andra illustratörer som är mer namnkunniga där man kan be att få en bild genererad i deras stil... och då är man ute i väldigt grumliga vatten.

I videon ser du hur Peter Bergtings bokomslag ersattes av AI, och hur kända konstnärers verk används för att skapa AI-genererade bilder. Kulturnyheterna har sökt förlaget Mondial som inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet