Blåsarsymfonikerna får Guldkvasten

Uppdaterad
Publicerad

Blåsarsymfonikerna från Stockholm prisas med Guldkvasten, tack vare ovanligt många kvinnor bland notbladen.

Förra säsongen gjorde Blåsarsymfonikerna ett ovanligt jämställt urval av musik. Hälften av musikstyckena som orkestern spelade under säsongen var skrivna av kvinnor, och hälften av män.

Unik jämställdhet

Och jämställdhet ska belönas, tycker föreningen Kvast – Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare. Föreningen delar därför ut priset ”Guldkvasten” till en orkester eller arrangör av orkestermusik som har gjort bra satsningar på kvinnliga tonsättare under säsongen.

Enligt motiveringen har Blåsarsymfonikerna ”för första gången i världshistorien (...) genomfört en jämställd orkestersäsong med lika många verk av män och kvinnor från medeltiden och framåt”.

Medvetet val

Symfonikerna har medvetet valt varannan kvinna, varannan man. Och experimentet gynnade orkestern. Det berättar planeringschefen Nancy Anderssen Peters för Sveriges Radios ”Mitt i musiken”:

– Hela den här 'Skippa helskäggs'-säsongen har inneburit att vi tagit väldigt mycket ny och väldigt mycket okänd musik och gjort det till en vanlig orkestersäsong, så det känns som 'kan vi göra det här kan vi göra vadsomhelst egentligen'.

Magnet och fanfar

Priset består av en kylskåpsmagnet i form av en guldfärgad kvast, pengar till ett beställningsverk och en specialskriven fanfar vid prisutdelningen den första oktober.

Föreningen Kvast bildades 2008, som en reaktion på att Sveriges orkestrar hade spelat 823 verk av manliga kompositörer och 10 verk av kvinnliga, under säsongen innan.

Rebecka Ljung/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.