Foto: Discovery/AP/TT

Bli en fena på hajfilm – tandspäckade rullar

Uppdaterad
Publicerad

I hajfilmernas hajfilm Hajen var hajen en stor vithaj. Men vanliga hajar håller inte måttet längre. Sedan dess har vi sett genmanipulerade hajar i Deep blue sea, tornadohajar i Sharknado och den jättelika urtidshajen megalodon i The meg.

Hajfilmer får betraktas som en av action/skräckgenrens mer plojiga monstergrenar och den kinesisk-amerikanska samproduktionen The Meg verkar inte vara något undantag: en enorm haj (som fanns på riktigt för ca två miljoner år sen) ploppar upp ur sin underjordsgrotta till allas förskräckelse. Här är ett axplock ur de många, många hajfilmer som följt Hajen (1975) i spåren.

Scen ur The meg, 2018 Foto: Warners bros/AP/TT

Hajen (Jaws) 2, 3 och 4, 1978 – 1987:

I filmen Tillbaka till framtiden II (1989) reser Marty McFly i tiden från 1985 till 2015. Det enda som verkar oförändrat i framtidens 2015 är att en ny Hajen-film, Hajen 19, går på bio. I Hajen 2 återbesöker vi strandstaden som terroriserats av vithajen fyra år tidigare och den nya hajen är mer svårdödad än någonsin. I Hajen 3 gör hajen ett besök i en simbassäng och i Hajen 4 står det bortom allt rimligt tvivel att fisken medvetet söker hämnd på filmens huvudpersoner.

Foto: AP/TT

Jättehajen: vindsurfarnas skräck (L’ultimo squalo), 1980

För den som vill vidga sina vyer från de amerikanska hajfilmerna finns 80-talsfilmen L’ultimo squalo, som efter att ha visats en månad på amerikanska biografer stoppades efter att ha anklagats för att ha plagierat Hajen. Även denna film utspelar sig vid en strandstad som plågas av en vithaj som till varje pris måste tas av daga. En hel del likheter med den amerikanska förebilden finns.

Deep blue sea, 1999

Det finns inte så många svenska hajfilmer att tala om, men i Deep blue sea finns i alla fall Sverige representerat i form av Stellan Skarsgård. I slutet av 90-talet räcker det dock inte med en vanlig, trött gammal vithaj – nu är det genmanipulerat som gäller. Forskare genmanipulerar hajar för att de ska få större hjärnor, för i huvudkontoret på mördarfisken finns ett ämne som ska kunna bota Alzheimers. Tyvärr får det bieffekten att hajarna blir smartare och ilsknare.

Open water, 2003

En lite mer realistisk historia som är baserad på en verklig händelse. Ett par ger sig ut för att dyka under en semester i Karibien. Båten de åkte ut på öppet hav med råkar lämna dem kvar i det hajtäta vattnet. Filmen spelades in med mycket liten budget och hade premiär på filmfestivalen Sundance och får därmed ses som en lite mer finkulturell hajfilm.

Sharknado 1, 2, 3, 4, 5 och 6, 2013-2018

Med undertitlar som ”The second one” ”Oh hell no”, och ”The last sharknado – it’s about time” är Sharknado-filmerna Open waters motsats. Filmerna handlar (såklart) om hajar i virvelvindar som sveper in över land. Bland annat kan man se en man som hamnat i en hajmage såga sig ut med en motorsåg. Sharknado har även fått spin-offs och blivit tv-spel.

Ian Ziering spelar en av huvudrollerna i filmserien Sharknado Foto: TT

Den som gillar freak-hajfilmer kan även spana in Sharkman (experiment går fel och människohaj skapas) från 2001 och Sharktopus (hajbläckfiskhybrid) från 2010.

Hitta Nemo, 2003

Ingen regelrätt hajfilm, men den (med svensk dubbning) skånsktalande hajen Bruce som försöker sluta äta kött och är ordförande för ett sorts haj-AA gör att den förtjänar sin plats på listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.