Paul Frigyes bok ”Höjd över varje misstanke” om Jan Guillou drogs in tidigare i våras efter att den visat sig innehålla faktafel.
Det var i SVT:s Gomorron som Jan Guillou och Paul Frigyes drabbade samman och som Guillou påpekade att boken innehöll felaktigheter.
Faktafelen gjorde att förlaget Norstedts valde att dra tillbaka boken. Men idag ges den alltså istället ut på Lindelöws förlag under den nya titeln ”Jan Guillou – utifrån”.
Guillou: ”Boken är ett karaktärsmord”
De huvudsakliga faktafelen som Jan Guillou påtalade var att han skulle ha blivit relegerad från internatskolan Solbacka och inte fått sitt slutbetyg och att hans pappa aldrig varit med i franska motståndsrörelsen. Båda hävdade Guillou var lögn.
När boken drogs tillbaka i januari sa Jan Guillou i en intervju med SVT Kulturnyheterna att boken var ”ett karaktärsmord” och att han aldrig trodde att den skulle ges ut.
Faktafelen korrigerade
I den nya omarbetade upplagan har de två huvudsakliga faktafelen som Guillou pekade på i SVT Gomorron korrigerats.
– Författaren har haft tid att gå till arkiven och kolla upp de faktafel som Guillou påtalat. De delar som beskriver relegeringen och hans pappas medverkan i franska motståndsrörelsen har skrivits om, säger bokens nya förläggare Thomas Lindelöw.
Dessutom innehåller den källhänvisningar, ett personregister över de personer som nämns i boken och ett helt nytt kapitel som beskriver det som hände när boken drogs tillbaka.
– I det nya kapitlet så beskriver Frigyes ursprungstanken med boken. Han ville beskriva myten och fenomenet Jan Guillou och diskutera den stora makt han har som medial person, säger Thomas Lindelöw.
”Bråket visar Guillous genomslag”
Enligt Lindelöw har uppmärksamheten i medierna kring boken och Guillous utspel i januari fungerat som ytterligare ett exempel på hur myten om Guillou skapas.
– Det blir liksom en femte växel om fenomenet Guillou. Bråket i tv-soffan visar på den genomslagskraft Guillou har och den starka övertygelseförmåga som han har, säger Thomas Lindelöw.
Varför har ni valt att ge boken en ny titel?
– Vi planerade tidigt att göra en hel del förändringar och då valde vi även att ge boken en ny titel. Efter diskussioner mellan mig och författaren så kom vi fram till att vi ville lyfta fram att det är många olika röster som får tycka till om Guillou.
Guillou: ”Tänker inte anmäla”
Lindelöws beslut att ge ut boken har inte helt förvånande möts av kritik från Jan Guillou som tidigare har sagt till SVT Kulturnyheterna att boken är ”åtalbar”. Men han tänker inte anmäla den eftersom han inte vill ge boken ännu mer uppmärksamhet.
”Först ville inte Bonnier ge ut boken och sen drar Norstedts tillbaka den. Men det är klart, går man tillräckligt långt ned på listan så hittar man någon som ger ut den bara för publicitetens skull”, sa Guillou då.
Thomas Lindelöw faststår vid att han tycker att själva grundtanken med boken är så intressant att den förtjänar att ges ut.
– Guillou kanske tycker det är mindre viktigt att bråka med ett mindre förlag men när en bok dras tillbaka är det också ett skäl för att den ska ges ut. Ur ett demokratiskt perspektiv är det viktigt.
SVT Kulturnyheterna har sökt Jan Guillou för en kommentar