– Jag bojkottar den oerhört avsmakliga personstrid som har blottats inom Akademien. Det är ett ställningstagande mot hur man behandlat varandra och den arrogans som vissa ledamöter visat, säger Agneta Pleijel till Kulturnyheterna.
Agneta Pleijel tog i våras emot Svenska Akademiens nordiska pris, men efter avhoppen som kantat månaderna som följt har hon ingen lust att delta i högtidssammankomsten den 20 december.
– Jag frågar mig vad inbjudan betyder? Om min närvaro är tänkt att manifestera mitt starka stöd för Svenska Akademiens nuvarande ledamöter så känner jag inte det stödet. Däremot kan jag känna ett stöd för Akademien som institution.
Fler avstår
Bland de inbjudna gästerna finns även andra författare som under året fått priser och stipendier. Däribland Ida Börjel som tackat nej. Hon skriver i ett meddelande till Kulturnyheterna:
”Jag fick inbjudan men kommer inte att närvara. Nej tack.” men utvecklar inte närmare.
Även Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten avstår från högtidssammankomsten.
– Han går ibland och ibland inte, och i år går han inte. Jag har inte hört om någon särskild orsak. Han gick inte förra året (2017) heller, säger Heikenstens presskontakt Mikael Östlund till Kulturnyheterna.
Närvarade Lars Heikensten innan krisen, år 2016?
– Det är troligt att han gick då.
”Inte min sak att moralisera”
Andra av de 500 inbjudna gästerna ser ingen anledning att bojkotta – tvärtom.
– Det är inte min sak att moralisera över Akademien och jag tycker det där har drivits till sin spets. Det är så mycket sensationslystnad och annat, det är väldigt tråkigt. Jag tycker det är dumt att bojkotta, säger Per Gedin, förläggare och författare.
– Svenska Akademien försöker överleva och det är viktigt att de överlever eftersom de spelar en viktig roll för svenskt kulturliv, säger politikern och diplomaten Olle Wästberg (L).