I RFSL:s bibliotek fanns både svensk och utländsk fack-och skönlitteratur, men även dedikerade förstautgåvor och tidskrifter som berättar om hbtq-rörelsens historia.
Kulturnyheterna rapporterade om nedläggningen i vintras. En del av böckerna togs om hand av Kungliga biblioteket, men resten skulle säljas på loppis eller skickas till soptippen. När Olov Kriström hörde detta tog han kontakt med RFSL.
– Jag hörde om det från en bekants bekant och sen åkte jag upp till Stockholm med fem resväskor och kom hem igen med omkring 500 böcker, säger han till Kulturnyheterna.
Hittade flera guldkorn
– Det var ju samlingen i sig som var unik, inte titlarna, men där fanns ändå flera guldkorn. Till exempel ett medlemsblad från 20-talet från Vetenskapliga humanitära kommittén, en tysk organisation som brukar kallas den första organisationen för homosexuellas rättigheter.
Stig-Åke Petterson, förbundsarkivarie på RFSL, berättar för Kulturnyheterna att även biblioteken på Södertörns högskola, Linnéuniversitetet och Karolinska institutet tog emot verk, och att flera böcker också såldes till RFSL:s medlemmar. Så när Olov Kriström fyllt sina väskor var det inte många böcker kvar som slängdes.
Biblioteket växer
Han tog initiativ till Queerrörelsens arkiv och bibliotek i höstas och totalt har de i dag runt 1700 böcker, 1100 tidskrifter och 3 hyllmeter arkivmaterial.
–Vi vill bevara queert kulturarv och tillgängliggöra det, säger Olov Kriström, som hoppas kunna skaffa en lokal till biblioteket framöver. Under våren flyttar samlingen in i Landsarkivets magasin där man kommer kunna beställa upp material och läsa i deras läsrum.