Poeten Linn Hansén och författaren Elisabeth Hjorth är två av personerna som söker sammanhang utanför den ordinarie bokmässan i år. Foto: Pequod förlag/TT

De startar alternativ till Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett upprop där 127 författare protesterade mot Bokmässans beslut att låta den högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut. Idag är antalet protesterande författare över 200, och nu börjar en alternativ bokmässa växa fram vid sidan om den traditionella.

De författare som på grund av högerextrema Nya tiders närvaro väljer att strejka från årets bokmässa växer i antal, och vill husera någon annanstans. Det innebär bråda dagar för Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Litteraturhuset i Göteborg, som arbetar med ett alternativ till bokmässan.

– I uppropet fanns det en sådan energi. För mig är det väldigt positivt, man har gått ihop och gör en väldigt tydlig markering.

Litteraturhuset fungerar som ett kulturnav i Göteborg. Här sitter förlag och redaktioner för tidskrifter som Glänta, Etc, Ord & Bild och Paletten.

Kulturaktörer går samman

Föreningen försöker nu, tillsammans med Författarförbundet och tidskriften Glänta, att rymma de bojkottande författarna i alternativa arrangemang på Världskulturmuseet och i deras egna lokaler.

Bokmässans självklara ställning som litterär mötesplats i staden och Sverige håller kanske på att rubbas, menar medarrangörerna på Glänta.

– Bokmässan har haft en särställning, och det har varit en viktig plats för oss, säger Göran Dahlberg, som är redaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Glänta.

– Men den är inte en viktig plats på vilka premisser som helst, och det är det som blir tydligt nu, säger Gläntas andra redaktör Linn Hansén.

Nya tider har presstöd och upplever sig själva som att de fördjupar yttrandefriheten. Har inte de en plats på en bokmässa?

– Vi ser bokmässan som en aktör med ett publicistiskt ansvar. Ett ansvar där de kan välja vilka som är där och inte. Att det hela tiden blir en yttrandefrihetsfråga är för att de valt att tolka det så, och vila sig på vissa lagtexter,  säger Linn Hansén.

– Från vårt perspektiv så är det bara så att de kan välja om Nya tider är där eller inte, och väljer de det så är det andra som väljer att inte komma.

Inspirerades av Karin Boye

En av de författare som väljer att avstå från att medverka på Bokmässan, trots att hon håller på att lansera en ny bok, är Elisabeth Hjorth. Hjorths nya roman handlar om poeten Karin Boye, som utöver att dikta också gjorde sig känd som feministisk och antinazistisk aktivist. Det inspirerade Hjorth till att agera:

– I den lilla staden som den här boken handlar om så kämpar man hysteriskt för att upprätthålla business as usual. Begäret att allt ska vara som vanligt är väldigt starkt.

– Och när jag skrivit det så tänkte jag att jag inte kan åka till Bokmässan. Bokmässan kanske i sig ser sig lik ut på många sätt, men allting har förändrats runtomkring, säger Elisabeth Hjort.

Hela stadens bokmässa

Litteraturhusets verksamhetsledare Sofia Gräsberg tror att turerna kring Nya tider kan föra något gott med sig, och hoppas att de aktiviteter som nu planeras externt kommer förändra mässan. Att förlagen kanske vågar skicka sina författare till andra stadsdelar för att möta en annan publik än de som tar sig in på Svenska mässan, till exempel.

– Förhoppningen är att scener runtomkring uppstår även fortsättningsvis, oavsett hur Bokmässan ställer sig till högerextrema inslag. Att mässan inte blir väldigt centrerad till evenemangsstråket och Avenyn, utan att det får spilla över stan, säger Sofia Gräsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.