Foto: SVT

Denise Rudberg om Marklunds ”rockstjärne”-gärning

Uppdaterad
Publicerad

Författarkollegan Denise Rudberg anser att Liza Marklunds serie om Annika Bengtzon öppnade upp för ett helt nytt författarskap, både litterärt och lanseringsmässigt: ”Hon banade väg för att släppa fram en sliten småbarnsmorsa som hellre vill ligga med grannen än sin egen man, och lät henne ta plats som hjälte”.

Liza Marklund släpper i dag den sista boken i serien om journalisten Annika Bengtzon. Efter 17 år och sammanlagt elva böcker är det dags att gå vidare.

Bokserien, som startade med ”Sprängaren” 1998, må vara slut. Men den har gjort ett stort avtryck på den svenska deckargenren.

En av de som inspirerats är Denise Rudberg, känd för sina deckare i överklassmiljö, en stil hon själv kallar ”Elegant Crime”. Hon minns tydligt när Liza Marklund lanserade Annika Bengtzon och ”Sprängaren”.

Rockstjärnelanseringar

– Hon var en av de kvinnliga författare, och då tänker jag inte ens benämna henne som deckarförfattare för det här sträcker sig över genren, som verkligen valde att ta plats. Hon satte sig själv på omslaget och gjorde stora breda lanseringar medialt. Hon körde det man på förlagen kallar ”rockstjärnelanseringar” och det banade väg för en ny syn bland författare.

Denise Rudberg förklarar att det tidigare hade ansetts fult att lansera sin bok i någon större utsträckning, även om det ännu längre tillbaka i tiden varit vanligt med hemma-hos-reportage för att skapa ett intresse för en bok, var normen att en författare skulle verka men inte synas.

– Jag skulle säga att Marklund ändrade det totalt. Camilla Läckberg, Jens Lapidus och jag hade aldrig varit där vi är om det inte varit för henne. Hon banade väg för en typ av boklansering som mer liknade de man gjorde med skivor, säger Rudberg.

Bengtzon en ”feministisk förebild”

Karaktären Annika Bengtzon ser Rudberg som en modernisering av Agatha Christies välkända karaktär Miss Marple. Marklund skapade en ”feministisk förebild” som öppnade upp nya dörrar i deckarsverige.

– Hon banade väg för att släppa fram en sliten småbarnsmorsa som hellre vill ligga med grannen än sin egen man, och lät henne ta plats som hjälte. Bengtzon kunde ha varit ens granne, hon bollade med sura chefer, småbarn och stekte fiskpinnar samtidigt.

Hur känns det att det nu är sista boken?

– Jag tycker att serier ska sluta, det mår man bra av, och jag är övertygad att hon kommer med andra saker.

Har du någon önskan om vad Marklund ska göra härnäst?

– Jag skulle vilja se henne göra en ny serie, hon är så fantaskisk bra på att skapa karaktärer. Filmatiseringar som blir lyckade är ofta baserade på böcker med starka karaktärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.