• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Olsson berättar att det var samtalet med kungen som låg bakom Sara Danius avhopp. Foto: TT

Svenska Akademiens ledamot Anders Olsson om Danius: Vi ska försöka övertala henne att komma tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ett samtal med kungen ledde fram till idéen att både Sara Danius och Katarina Frostensson skulle lämna Akademien. Men Sara Danius efterträdare Anders Olsson hoppas att hon ska komma tillbaka till Svenska Akademien. Det säger han i SR:s P1 Morgon.

– Hon är en enormt viktig ledamot.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius valde i går att lämna sin stol då det var ”Akademiens vilja”. Kort därefter kom också beskedet att Katarina Frostensson, som är gift med den så kallade kulturprofilen, lämnar Akademien.

Nu säger ledamoten Anders Olsson, som tillfälligt tar över ledningen av Akademien, till Sveriges Radios P1 Morgon att han vill att Danius ska komma tillbaka.

Krisen i Svenska Akademien

– Jag verkligen hoppas att hon kommer tillbaka och inte har lämnat sin stol som hon sa i går. Vi ska försöka övertala henne att komma tillbaka, säger han.

Katarina Frostensson ska dock ha ingått en överenskommelse om att inte komma tillbaka under många år, enligt Olsson.

Anders Olsson hoppas också att de andra ledamöterna som har lämnat sina stolar ska komma tillbaka.

– Vi måste skapa ett nytt klimat där vi tonar ner de här konflikterna.

Samtalet med kungen avgörande

Anders Olsson berättar att det var ett samtal med kungen i tisdags som ledde fram till idéen om kompromissen att både Sara Danius och Katarina Frostensson lämnade Akademien.

– Jag kom på den idéen efter samtal med kungen. Jag tror att vi delar synen på Akademien just nu. Vi är ense om att vi har två stora problem, det ena är Frostensson-problemet, hur vi ska lösa det, det andra är en förtroendekris som har skakat Akademien under våren. Den måste man lösa på ett annat sätt än att bara utesluta en ledamot.

”Kungen har inte varit delaktig”

Enligt Johan Tegel, informationssekreterare hos hovet, har kungen inte haft en del i Danius och Frostensons avgång.

– Kungen har inte varit delaktig i de interna beslut i Akademien som lett fram till gårdagens beslut om två ledamöters avgång, säger han.

Johan Tegel bekräftar också att Anders Olsson haft ett möte med kungen under morgonen och att det mötet nu är avslutat.

Det här är Svenska Akademien

Svenska Akademiens främsta uppgift är att utse Nobelpristagaren i litteratur, men delar även ut miljontals kronor i stipendier och priser varje år.

Valspråket för Svenska Akademien är ”snille och smak” och utöver sitt arbete med ordböcker och grammatik var Akademien vid sitt grundande tänkt att vara en sorts smakdomstol.

Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Stadgarna, som nuvarande ständiga sekreteraren Sara Danius kallat Sakrosankta – orörbara – skrevs av Gustaf III.

Stadgarna fastslår bland annat att det ska vara 18 ledamöter och de skall sitta på livstid.

Svenska Akademien är skattebefriad och stora delar av ekonomin är okänd. Bland inkomstkällorna finns ägandet av fastigheter, försäljning av Svenska Akademiens ordlista och äganderätten till Post och Inrikes Tidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet