Bokmässan: Nya Tider välkomna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Först ja, sen nej och sen ja igen. Bokmässan i Göteborgs velande huruvida den högerextrema tidskriften Nya Tider skulle få ställa ut blev en av höstens stora debatter. I dag presenterade bokmässan sina nya principer – och enligt dessa är utställa som liknar Nya Tider även i framtiden välkomna till mässan. 

Att den högerextrema tidskriften Nya Tider fick ställa ut på årets bokmässa ledde till en av höstens stora debatter. Var det rätt eller fel?

I dag presenterade bokmässan sina nya principer för vilka som kommer att ställa ut framöver. Ledorden blir relevans inom kultur, media och utbildning och en bredd av genrer och teman och fri åsiktsbildning. Och de nya principerna tillåter Nya Tider att delta på mässan även framöver.

Nya Tider på bokmässan

”Genomarbetade principer”

Enligt Maria Källsson, vd på Bok och bibliotek, var den första reaktionen från bokmässans håll under höstens debatt kring Nya Tiders medverkan av det mer impulsiva slaget.

– Jag tror att vi reagerade som många har gjort direkt efter oss, impulsivt. Det vill säga att man vill ta bort det som är väldigt obekvämt. Efter lite eftertanke och kunskap om det enskilda fallet och med hänsyn till vad en bokmässa är för någonting – en arena för fri åsiktsbildning – så har vi gjort ett mer eftertänksamt arbete och kommit fram till mer genomarbetade principer och värderingar.

Höstens debatt har inte påverkat antalet utställare under nästa års bokmässa, även om de nya principerna tillåter Nya Tider att delta även framöver.

”Experthjälp med validering”

Maria Källsson säger till Kulturnyheterna att arbetet med att validera de utställare som vill delta på mässan nu kommer att bli allt viktigare.

– Vi har knutit experter tätare till oss som kan hjälpa oss att göra valideringen av utställare när man hamnar så här nära våra gränser som vi gjorde i det här fallet.

Den ökande polariseringen och populismen i det svenska samhället kommer att speglas i bokmässans utbud framöver.

Men de nya principerna betyder inte att mässan kommer att bli ett tillhåll för högerextrema grupper och hotade författare behöver alltså inte oroa sig, enligt Maria Källsson.

– Jag vill säga till de som känner tvekan att jag respekterar att man känner så här. Men vi tror att det bästa sättet att möta krafter som står för en annan åsikt än den man har själv är att flytta fram sina positioner på det demokratiska sättet.

Tar hjälp från Tyskland

I arbetet med att ta fram de nya principerna har mässan i Göteborg tagit hjälp av bokmässan i Frankfurt, där man varje år har yttrandefrihetsdiskussioner kring vilka som får delta.  

Och enligt Jürgen Boos, vd för bokmässan i Frankfurt, kan man i ett demokratiskt samhälle inte heller utesluta människor från ett sammanhang som en bokmässa.

– En bokmässa handlar alltid om mångfald. Man måste inkludera alla sorters människor från alla sidor i ett samhälle, vare sig det är höger eller vänster, så länge de inte bryter mot ett lands lagar. Vi försökte under många år att exkludera folk från bokmässan. Men det är inte möjligt i ett demokratiskt samhälle att exkludera människor från samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet