Naturlagen
Pella Thiel och Henrik Hallgren
Tanken att naturen ska ha juridiska rättigheter är en växande rörelse i världen. Djur, floder, berg, med mera, har under 2000-talet i en rad länder fått ställning som rättsliga subjekt. I år kom det första exemplet i Europa, när Spaniens parlament gav den gravt förorenade saltvattenlagunen Mar Menor egna juridiska rättigheter. Den här boken presenteras som en bred introduktion till idétraditionen och dess förverklliganden. Författarna är aktivister, förhoppningsvis betyder det inte att de förenklar ämnet.
Förlag: Volante.
(Augusti)
Confidence Man – berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall
Maggie Haberman
Amerikansk press har byggt upp höga förväntningar på den här biografin, som spänner över Trumps hela karriär från fastighetsaffärerna till den politiska makten och förvandlingen av det republikanska partiet. Författaren är New York Times särskilda Trumpbevakare, respekterad av kollegorna och avskydd av den förre presidenten.
Förlag: Albert Bonniers Förlag.
(November)
Illusionen om den amerikanska freden
Frida Stranne och Trita Parsi
När Ryssland invaderade Ukraina var debatten i Sverige ganska enig: fördömande av Ryssland och stöd för Ukraina. Två debattörer tyckte annorlunda: Frida Stranne som delvis ställde sig bakom idén att Rysslands angrepp var framprovocerat av USA; och Trita Parsi som förkastade sanktioner som politiskt verktyg. Nu har dessa båda statsvetare skrivit en bok tillsammans där de menar sig “nyansera den enkelriktade och enfaldiga debatt som uppstått efter invasionen av Ukraina”. Ska bli spännande att ta del av deras argumentation.
Förlag: Ordfront.
(November)
Låtskrivarkonsten
Bob Dylan
Den första delen av Bob Dylans roliga memoarer – “Chronicles, Volume One” – kom redan 2004 och har ännu inte fått någon fortsättning. Istället kommer nu denna bok: en samling essäer där nobelpristagaren analyserar, tolkar och undersöker sextio av sina favoritlåtar. Kan vara höstens läsfest.
Förlag: Albert Bonniers Förlag.
(November)