Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm tillkännager klockan 13 på torsdagen vem som får årets Nobelpris i litteratur. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bolag stoppar spel på Nobelfavorit

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte längre att spela hos internationella vadslagningsjätten Ladbrokes på att Alexis Wright får årets Nobelpris i litteratur.

Den australiska författaren seglar dessutom upp som en av favoriterna hos spelbolaget Betsson, skriver Expressen.

Wright är relativt okänd i Sverige. Det enda som finns utgivet av henne på svenska är ett bidrag till en antologi som gavs ut av förlaget Tranan för 15 år sedan. Ändå finns hon bland favoriterna.

Nobelpriset 2024

– Orsaken är väl oftast att någon lagt ett stort bud som flaggats av Ladbrokes. Men om det är någon som har inside eller spekulerar vet man väl inte riktigt, säger Johannes Holmqvist, förlagschef på Tranan, till Expressen.

Spekulationerna om vem som tilldelas priset, som tillkännages på torsdagen, är i full gång. Bland favoriterna hos spelbolagen finns kinesen Can Xue, Wrights landsman Gerald Murnane och Haruki Murakami, från Japan.

Nobelpriset i litteratur har genom åren omgärdats av spekulationer om att mottagaren läcker ut i förväg och i år erbjuds inte spel på pristagaren hos bolaget Unibet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2024

Mer i ämnet