Gröt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: matjournalisten Anna Norström om Nobelbankettens meny. Foto: SVT

Hyllar kritiserad gröt på Nobelfesten: ”Det bästa under hela måltiden”

Publicerad

Huvudrätten på årets Nobelbankett har väckt reaktioner. Det var nämligen en gröt som serverades.

– Jag älskade den, säger matjournalisten Anna Norström.

Men åsikterna om huvudrätten har varit spridda. Inför banketten kallade Expressenmedarbetaren Anna Gullberg gröten för ”woke-mat” som gästerna tvingades att äta.

”Nobel-gröten är specialbehandlad för att innehålla mineraler som är extra viktiga för kvinnor i fertil ålder, skriver DN. Spoiler alert, bara två procent av kvällens gäster är i fertil ålder” lyder ett stycke från texten.

Nobelpriset 2024

– Jag tycker att det är fruktansvärt att kalla det här för woke-mat. Här har man valt att göra ett kultur-spannmål, vilket är en toppensignal, säger matjournalisten Anna Norström.

Så var huvudrätten i sin helhet

Det var Jessie Sommarström och Frida Bäcke som stod för nobelmenyn i år. Huvudrätten var en quenell på kyckling, helrostad rotselleri med misoglace, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland, tillsammans med den omtalade kulturgröten på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka och en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2024

Mer i ämnet