Börje Börjesson sitter med sin bok utgiven på hybridförlaget Lava.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att Börje Börjesson betalat in pengarna till förlaget Lava blev de väldigt svåra att få tag på – nu vill han varna andra. Foto: SVT

Börje betalade 73 000 för sin bok – känner sig lurad: ”Bondfångeri”

Uppdaterad
Publicerad

På hybridförlag bekostar författare själva sin bokutgivning och branschen växer explosionsartat. Börje Börjesson i Varberg betalade 73 000 kronor för att ge ut sin roman på bokförlaget Lava – nu vill han varna andra för hybridförlagen.

– Jag kände mig som något katten hade släpat in, säger han.

Hybridförlag lovar författarna en lansering på bokmarknaden genom att erbjuda redaktör, marknadsföring och införsäljning till handeln.

Men många författare är starkt kritiska till affärsmodellen och tycker inte att de fått vad de betalat för. När Börje Börjesson, som romandebuterade i våras, fick reda på att hans bok bara skulle tryckas i 100 exemplar väcktes frågor om Lavas affärsidé.

– Jag började fundera på om man tänkt att sälja boken över huvud taget, säger Börje.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med 26 författare som gett ut sina böcker via hybridförlag och många har lagt stora summor, några upp till 175 000 kronor, på att förverkliga författardrömmen. Bara fyra av de författarna uppger att de gjort någon vinst – och många känner sig lurade.

Författarförbundet: ”Ingen gör vinst”

Forskning på det här området visar att väldigt få av hybridförfattarna gör någon vinst och Författarförbundet säger att hybridavtalen blir allt sämre.

– Enligt de avtalen jag ser kan jag inte se att man gör någon vinst. Modellen fungerar inte ekonomiskt för författarna, säger Författarförbundets förbundsdirektör Susanne Steneros.

Lars Rambe är vd för Hoi Publishing, en av de största hybridförlagskoncernerna. Han håller inte med om Författarförbundets bild av lönsamheten i affärsmodellen.

– Vi har jättemånga författare som går med vinst. Vi gav ut ”Omgiven av idioter” av Thomas Erikson. Han har tjänat miljoner på sina utgivningar både på Hoi och säkert på Bonniers därefter. Men vi har jättemånga som når break even över tid, säger han.

”Robin” jobbade tidigare på hybridförlaget Ekström & Garay. Till höger Lars Rambe, vd för Hoi Publishing som äger Ekström & Garay.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Robin” jobbade på hybridförlag: ”Handlade bara om att förlaget skulle gå med vinst” – VD:n svarar. Foto: SVT

Få bästsäljare

Omgiven av idioter gavs ut av Hoi Publishing 2014 och när vi går igenom svensk bokhandels bästsäljarlistor från 2020-talet hittar vi bara fyra hybridutgivna titlar, som högst på plats 26 en månad. Hybridförlagen växer men pengarna tycks inte komma från bokförsäljning. Och utöver att nästan aldrig leta sig in på bästsäljarlistorna recenseras sällan de hybridutgivna böckerna heller.

Trots få litterära framgångar fortsätter hybridförlagen att locka nya författare som pumpar in pengar i verksamheten och fyller marknaden med nya boktitlar. Antalet skönlitterära böcker utgivna i Sverige har ökat med 28 procent de senaste tio åren.

Kulturnyheterna har sökt bokförlaget Lava återkommande gånger via telefon och mail. De har gjort sig oanträffbara.

Hybridförlagen i siffror

Få författare gör vinst

Forskning från 2020 visar att drygt en tredjedel av 82 intervjuade svenska hybridförfattare gjort någon vinst på sin bokutgivning.

Kulturnyheternas kartläggning tyder på att andelen är mindre i dag.

En brittisk undersökning från 2022 visar att 94 procent av författarna hade förlorat pengar på sin hybridutgivning.

Endast 4 av de 26 hybridförfattare som Kulturnyheterna varit i kontakt med uppgav att de gått med vinst.

Kraftig ökning av utgivning

På fem år, mellan 2019 och 2023, har antalet antalet utgivna böcker på de största hybridförlagen ökat från 232 böcker till 854 böcker.

Lava, som är störst, gav ut 46 titlar år 2019 och 486 titlar 2023.

Få recenseras

När vi söker efter recensioner i Retrievers mediearkiv hittar vi 9 stycken recensioner av Lavas böcker 2023.

Som jämförelse recenserades Norstedts 160 gånger i svensk press samma år.

Kraftig tillväxt

Bookea Vulkan Group, där Lava ingår, omsatte 61,9 miljoner och gjorde en vinst på 12,3 miljoner år 2023, nära en dubblering från 2022.

Även Hoi Publishing, där Ekström och Garay ingår, ökar sin omsättning.

Källor: SRF Research, Kungliga biblioteket, Förläggareföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.