”Anette gav ut sin bok på Lava. Nu ångrar hon sig. Men hennes kontrakt förbjuder henne att kritisera förlaget offentligt. ”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anette gav ut sin bok på Lava. Nu ångrar hon sig. Men hennes kontrakt förbjuder henne att kritisera förlaget offentligt. Foto: SVT

Tystnadsklausulen hindrar författarna från att berätta: ”Känner mig dum”

Uppdaterad
Publicerad

Författare känner sig lurade efter att ha betalat stora summor med hopp om ett litterärt genombrott. Men det kan vara riskabelt att slå larm om villkoren. Om Lavas författare kommenterar affärsrelationen utan att ha förlagets medgivande riskerar de böter på 40.000 kronor.

Likt tusentals andra svenskar lockades Anette av hybridförlagens erbjudande om bokutgivning. Men när boken var klar kryllade den av korrfel och såg billig ut.

När Anette nu ville kritisera bokförlaget Lava insåg hon att hennes bokkontrakt försåg henne med munkavle.

Författardrömmar

I bokkontraktet fanns en sekretessparagraf. Anette berättar att hon först tolkade klausulen som ett skydd för henne själv.

– När jag sedan läser den igen insåg jag att den är skriven åt andra hållet. Jag är helt bakbunden, det tycker jag att det är väldigt odemokratiskt – jag kan inte ställa dem till svars, säger hon till SVT.

Författarförbundet: ”En varningsklocka”

Enligt Författarförbundet, en organisation för Sveriges författare, brukar bokkontakt innehålla sekretess kring själva avtalets innehåll. Men Lavas sekretessklausul är mer vidsträckt och innehåller dessutom ett vite.

När SVT tar del av flera av Lavas bokavtal framgår det att deras författare kan behöva betala upp till 40.000 kronor om de ”kommenterar affärsrelationen till tredje man utan den andra partens medgivande” eller ”uppträder illojalt mot part.”

Författarförbundets förbundsdirektör Susanne Steneros är mycket kritisk mot de hybridförlagskontrakt hon ser och tycker att den här typen av sekretessklausuler är en varningsklocka. Hon kallar Anettes situation för tragisk.

– Men hon är inte ensam, säger Susanne Steneros.

Anette heter egentligen något annat.

Kulturnyheterna har sökt bokförlaget Lava återkommande gånger via telefon och mail. De har gjort sig oanträffbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Författardrömmar

Mer i ämnet