Det danska förbundet avråder danska författare från att ingå avtal med Hoi Forlag och Historia Group, som är en del av den svenska förlagskoncernen Hoi Publishing.
– De har likviditetsproblem och vi litar inte på dem längre, säger Dansk författarförenings jurist Anne Koldbæk.
Etablerade sig i Danmark 2017
Hoi förlag var Sveriges första hybridförlag och är fortfarande ett av de största. 2017 expanderade verksamheten till Danmark och där har man köpt upp flera lokala förlag. Ett av dem, Short stories APS (som tidigare hette Superlux), gick i konkurs i fjol.
Redan i höstas gick Dansk författarförening ut med en varning för Hoi forlag. Då gällde varningen ett särskilt avtal som Hoi ville teckna med sina författare, som Dansk författarförening menade var ogiltigt i Danmark.
Fem krav gått till inkasso
Den nya varningen gäller alla typer av kontrakt med Hoi-koncernens danska bolag. Anledningen är att fackförbundet säger att de just nu hanterar 33 ärenden med missnöjda författare som har olika typer av ekonomiska krav på förlagskoncernen. Skulderna handlar till exempel om obetalda royalties och fem krav har skickats vidare till inkasso.
– Samtliga 33 författare känner sig mycket dåligt behandlade av Hoi Publishing-koncernen. Vi har tröttnat. Det är möjligt att de överlever den här krisen men för närvarande vill jag säga: don’t go there, säger Anne Koldbæk.
En investerare drog sig ur
Hois svenska vd Lars Rambe ställer inte upp på en intervju men skriver till Kulturnyheterna att förlagskoncernen har en konflikt med Dansk författarförening och han är djupt kritisk till ”hela deras arbetssätt och deras påståenden”.
Rambe skriver också att Short stories konkurs inneburit att man inte har tillgång till deras royaltyunderlag. Vd:n skriver vidare att Hoi ”arbetat hårt med sin likviditet” och att det blev värre när en investerare drog sig ur i fjol. Nu vill företaget få in nya pengar genom att erbjuda sina aktieägare att köpa nya aktier i en så kallad företrädesemission.
Hybridförlag
Hybridförlag är ett bokförlag som låter författaren helt eller delvis själv finansiera sin bokutgivning. Många vill ge ut sin egen bok och i Sverige har utgivningen med hybridförlag ökat kraftigt de senaste åren. I en granskning av Kulturnyheterna fick affärsmodellen kritik av författare som känner sig lurade av upplägget och i oktober gick svenska Författarförbundet ut med en varning för ett annat stort svenskt hybridförlag: Lava.