Den brittiska staten ger råd till kulturarbetare kring hur den ska hantera EU-utträdet om det inte blir något avtal mellan London och Bryssel. Foto: TT

Brittiska kulturarbetare varnas för hård Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Kulturarbetare i Storbritannien bör förbereda sig på ett hårt EU-utträde. Det menar organisationen Arts Council England som publicerat en guide för hur konstvärlden ska hantera EU-utträdet om avtalet mellan London och Bryssel inte blir av.

Oron bland brittiska kulturarbetare är stor med anledning av Brexit, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

Redan 2016 skrev närmare 300 musiker, skådespelare, författare, konstnärer och filmskapare i ett öppet brev att Brexit skulle inverka negativt på landets kultur- och nöjesindustri. Bland annat skulle värdefulla bidrag från EU inte längre vara aktuella och många samarbeten mellan EU-länder inom unionen skulle försvåras i och med Brexit.

När nu Brexit står inför dörren har inte oron mildrats. Därför går organisationen Arts Council England ut med särskilda riktlinjer för hur den brittiska konstvärlden ska förbereda sig inför en hård Brexit, det vill säga om man inte får till ett avtal gällande till exempel handel och migration med EU före utträdet.

Kan ta längre tid att ta in konstverk

Bland annat bör den som förbereder en utställning vara beredd på att det kan ta längre tid att ta in konstverk i Storbritannien, skriver organisationen. Organisationer som är beroende av bidrag från EU bör söka sponsorer på annat håll, skriver Arts Council England.

Organisationen uppmanar också brittiska museer och gallerier att tänka ett varv extra, bland annat om de planerar att ta in ömtåliga, värdefulla eller stora objekt under halvåret som följer efter Brexit. Om de planerar en utställning som bygger på verk från andra europeiska länder bör de ta kontakt med kulturdepartementet.

Presenterar ett rikt internationellt program

Men på Tate Modern i London planerar man att göra det bästa av situationen.

”Vår relation med artister, gallerier och andra institutioner i Europa är lika starka som tidigare, och vi kommer att fortsätta presentera ett rikt internationellt program och bygga den internationella samlingen. Under tiden fram till den 29 mars jobbar vi med Storbritanniens regering, konstnärliga organisationer och andra för att säkerställa att vår personal och vår sektors intressen är fullt representerade och eventuella överväganden beaktas”, skriver Duncan Holden, pressansvarig på Tate Modern i London, i ett mail till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.