Activision Blizzard vill köpa King för 50 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Speljätten Activision Blizzard lägger ett bud på den svenska spelutvecklaren King, bolaget bakom succén Candy Crush Saga, värt 50 miljarder kronor. Kings styrelse har tackat ja till budet.

Efter Minecraft-affären förra året kommer nu en ny storsatsning på det svenska spelundret. Amerikanska Activision Blizzard har lagt ett bud på svenska spelstudion King på 5,9 miljarder dollar – cirka 50 miljarder kronor.

Affären är en av de största någonsin i tech- och spelhistorien. Som jämförelse kan nämnas att Google köpte Youtube för 14 miljarder kronor 2006, och Disney gav drygt 35 miljarder för Lucas Films och Star Wars-koncernen samma år.

Budet visar också på det enorma internationella intresset för den svenska spelmarknaden. Förra hösten lade amerikanska Microsoft vantarna på Minecrafts utvecklare Mojang för 2,5 miljarder dollar, motsvarande cirka 18 miljarder kronor. Activision Blizzard erbjuder nu mer än det dubbla för den svenska Candy Crush Saga-tillverkaren.

Activision Blizzards vd Bobby Kotick beskriver i ett pressmeddelande King-grundarna Riccard Zacconi och Sebastian Knutsson som ”några av de skarpaste hjärnorna i branschen”.

– Vi har länge beundrat King för deras förmåga att skapa oerhört roliga och djupt engagerande spel som fångar spelare i alla åldrar och målgrupper, fortsätter han.

Två av branschens största

Amerikanska Activision Blizzard är en av de största spelutvecklarna i världen och ligger bakom titlar som Guitar Hero, Call of Duty, Skylanders, World of Warcraft och Starcraft.

King grundades 2003 och har sedan dess etablerat sig som en av världens största aktörer på mobilspel, med titlar som Candy Crush Saga, Bubble Witch Saga och Candy Crush Soda Saga. Enligt deras halvårsrapport 2015 har de fler än 500 miljoner aktiva användare varje månad.

– Förutom Youtube och Facebook finns det inte ett internationellt nätverk med en större publik, säger Bobby Kotick till Financial Times.

Minecraftskaparen Markus ”Notch” Persson, som blev miljardär när han sålde spelet till Microsoft förra året, har själv jobbat som programmerare på King. På Twitter gratulerar Notch sina tidigare chefer till försäljningen och skriver att tiden på King, även om han alltid gnällde på cheferna, var ”underbar”.

– King sålda till Activision? Vilka sellouts! Hur vågar de! (Grattis till mina gamla chefer), skriver han skämtsamt på Twitter.

Fortsätter som självständig spelstudio

Enligt ett pressmeddelande från bolagen ska King fortsätta att drivas som en självständig spelstudio, med Kingchefen och medgrundaren Riccardo Zacconi som vd. Sebastian Knutsson, som också hör till dem som var med och grundade King 2003, blir kvar som kreativ chef.

Styrelserna i både Activision Blizzard och King har enhälligt godkänt den föreslagna affären, som förväntas slutföras under våren 2016.

King noterades på New York-börsen i mars i fjol. Introduktionskursen var 22:50 dollar, det vill säga en bra bit över det pris som Activision Blizzard nu erbjuder. Budet ger 18 dollar kontant per aktie i King, vilket motsvarar en premie om 16 procent jämfört med Kings stängningskurs på New York-börsen i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.